maandag 4 februari 2008

dutchView lost zaak Holloway op (II)

Voor de DutchView Nieuwsbrief en voor de website van ons bedrijf heb ik vandaag een artikel geschreven over de veelbesproken candidcamera-operatie die collega's hebben gedaan voor Peter R. de Vries. Deze tekst is technisch gedetailleerder dan het stukje dat ik eerder deze week schreef. Simpelweg, omdat ik toen zelf ook nog niet veel wist. Inmiddels heb ik de heren uitgebreid gesproken en het volgende verhaal opgetekend:


Tot drie keer toe hebben technici van DutchView ENG verborgen camera’s ingebouwd in de Range Rover, waarmee de onthullende reportage van Peter R de Vries over de zaak Holloway is gemaakt. In totaal zijn in deze auto ongeveer zeven ritten opgenomen. De operatie heeft bijna de hele maand januari in beslag genomen. Het waren voor de candid-specialisten van DutchView ENG zeer spannende weken.
De auto is van binnen behoorlijk gestript om de camera’s en de bekabeling onzichtbaar weg te werken. De eerste keer is dat gebeurt op maandag 7 januari. Na tien dagen zijn de verborgen camera’s verwijderd, maar op maandag 28 januari is alles nog een keer geïnstalleerd.
Vanuit DutchView ENG had Ron Vermeulen de touwtjes in handen. Hij zat in het complot van Peter R. de Vries en wist alle details van deze operatie. Samen met de technici Jorrit Helmink en Frank van Geelen is de spraakmakende klus geklaard. Het inbouwen duurde telkens ongeveer 11 uur. Om geen argwaan te wekken onder collega’s (die er per ongeluk iets over zouden kunnen zeggen tegen andere klanten) heeft de laatste inbouwactie zelfs plaatsgevonden in de nachtelijke uren.
Ron Vermeulen: “Het was natuurlijk super belangrijk dat de camera’s absoluut niet te zien waren, maar om iemand te kunnen filmen moet er altijd een lens in het zicht zitten. Daarom zijn er speciale camera’s gebruikt met een zogenaamde pinhole-lens die een diameter hebben van ongeveer 1 millimeter. Het grote nadeel van deze lenzen is, dat ze niet zo lichtgevoelig zijn en dus moesten alle opnamen overdag plaats vinden.”
In totaal hebben Jorrit Helmink en Frank van Geelen van DutchView ENG drie minicamera’s in de auto verstopt. Een gericht op de bestuurder en twee op de bijrijder. Ron Vermeulen legt uit: “Het totaalshot is schuin van boven gemaakt en de andere camera was close op het gezicht van Joran gericht. De derde camera was gericht op de undercover medewerker van Peter R. Hoe deze camera’s precies zijn weggewerkt kunnen we helaas niet prijs geven. Dat is het geheim van de smid.”
Een eis van Peter R. de Vries was, dat de camera’s van een hoge kwaliteit moesten zijn, omdat duidelijk was dat deze schokkende verklaringen wereldnieuws zouden worden. De manier waarop Joran zijn uitspraken zou doen moest duidelijk in beeld zijn. Later is er nog een camera bij geplaatst, gericht op de achterbank. Die is uiteindelijk nooit gebruikt. Voor de opname van het geluid waren in de Range Rover vier microfoontjes weggewerkt. Deze microfoons zijn door twee audiomixers gestuurd, waardoor een limiter beschikbaar was. Beeld en geluid kwamen bij elkaar in een aantal DVCAM recorders.
“De recorders konden we verstoppen onder de achterbank van de voor inbouwacties zeer geschikte auto. Alle techniek, kabels en audio hebben we weggewerkt onder de laadvloer in de achterbak van de Range Rover”, aldus Ron Vermeulen.
Het inbouwen van verborgen camera’s is een complexe klus, maar het is vooral de druk en de stress die het spannend maken. “Voor ons was het vooral telkens weer afwachten of alles ook echt gewerkt had. Je start de techniek vlak voor het begin van zo’n rit en na afloop kan je pas controleren of de recorders ook echt gelopen hebben. Er kan veel mis gaan met die kleine fragiele apparaatjes. Gelukkig is in dit geval alles gelukt zoals het is bedacht.”

2 opmerkingen:

  1. Het is inderdaad een knap staaltje techniek toepassen en mondje houden wat ze hebben gepresteert. Toch vind ik de uitzending zelf niet goed. Zwaar over de top, te commercieel... De aftiteling vond ik trouwens helemaal om te huilen. Alsof er een begrafenis was geweest met "dit waren de mensen die we hebben begraven". Beetje te veel van het goede.
    Verder wel ok dat ze zo ver zijn gekomen, maar om nou te zeggen 'opgelost'? Niet echt dus... er zijn meer vragen bijgekomen dan er op voorhand gesteld werden. Peter had beter nog een maandje of twee door kunnen gaan met filmen dan hadden ze vast beter materiaal gehad.

    BeantwoordenVerwijderen

Ik wil reacties altijd eerst even lezen, voor ze op dit weblog worden geplaatst. Daarom kan het even duren voor een reactie wordt gepubliceerd. Ik plaats niet zomaar elke reactie. Het is mijn weblog, dus ik bepaal wat ik een goede reactie vind en wat niet. Als je het er niet mee eens bent, dan moet je lekker zelf een weblog beginnen.
Anonieme reacties zal ik extra kritisch bekijken.