woensdag 27 november 2013

tekort aan stagiaires in audiovisuele sector

Hilversum - Door een sterk toegenomen vraag wordt het steeds moeilijker voor omroepen en mediabedrijven om voldoende stagiaires te vinden. Deze week luiden de productiebedrijven, de commerciële én de publieke omroepen gezamenlijk de noodklok. Als er niet snel een oplossing voor dit probleem gevonden wordt, dan zullen veel programma's in de nabije toekomst niet meer op de buis komen.

De meeste televisieprogramma's worden anno 2013 voor een belangrijk deel geproduceerd door welwillende stagiaires. Zij werken heel hard voor een kleine vergoeding, in de hoop dat ze opvallen en na hun stage een echt contract krijgen. Stagiaires zijn niet alleen goedkope krachten, maar ze zijn ook kneedbaar en bereid om alles aan te pakken. Vaak hebben ze nog niet zo hard nagedacht over normen en waarden, principes of hun morele verantwoordelijkheid.
Met behulp van verschillende internetsites wordt veelvuldig gezocht naar geschikte stagiaires voor met name redactie- of productietaken. Er is geen televisie of radioprogramma dat niet werkt met een handvol studenten of met afgestudeerden die geen betaalde baan kunnen vinden en voor niks werken om ervaring op te doen.
Volgens Ad Hok, woordvoerder van het platform SIM (Stage in Media), is het inmiddels al zo ver dat er niet alleen studenten geworven worden bij media-gerelateerde opleidingen. Ook de bakkersschool, de opleiding voor verloskunde en bijvoorbeeld de hogeschool voor autotechniek leveren al stagiaires, maar zelfs dat is niet voldoende. Zeker met het oog op de aanstaande bezuinigingen verwacht Hok dat de vraag verder zal toenemen. SIM adviseert jongeren die gegarandeerd willen zijn van werk om te gaan studeren voor stagiaire.

Verschillende omroepen en producenten voelen zich genoodzaakt om stagiaires te zoeken in Oost Europa. Naar verluidt is er een commerciële omroep die al onderzoekt of het ook mogelijk is om stagiaires te werven op basis- en kleuterscholen.

2 opmerkingen:

  1. Een beetje cynisch gesteld maar helaas... wel de realiteit. Niet alleen voor productie trouwens, ook in de facilitaire hoek worden steeds meer stagiaires als 'volledig medewerker' ingezet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Namens mijn leerlingen van fotografie/video, FV10/11/20 en 30, Deltion College Zwolle,
    dank voor de lofzang. Ze zien de toekomst met vertrouwen tegemoet.
    Waneer kom je eens een gastles geven?
    Gr Renato

    BeantwoordenVerwijderen

Ik wil reacties altijd eerst even lezen, voor ze op dit weblog worden geplaatst. Daarom kan het even duren voor een reactie wordt gepubliceerd. Ik plaats niet zomaar elke reactie. Het is mijn weblog, dus ik bepaal wat ik een goede reactie vind en wat niet. Als je het er niet mee eens bent, dan moet je lekker zelf een weblog beginnen.
Anonieme reacties zal ik extra kritisch bekijken.