dinsdag 24 december 2013

bijles

Een trendsetter ben ik nooit geweest, maar de laatste tijd kreeg ik de indruk dat ik te ver achter de laatste ontwikkelingen op camera-gebied aanhobbelde. Het voordeel is dat ik de experimentele fase van de zogenaamd goedkope mooifilmerij heb overgeslagen, maar mijn basiskennis diende nodig bijgespijkerd te worden. Vandaar dat ik gretig ingegaan ben op de uitnodiging van United om aanwezig te zijn bij een workshop over de Sony F5 en F55 camera's.
De onvolprezen Kees Knepper, technische man bij United, had een uitgebreide PowerPointpresentatie voorbereid voor een select clubje freelance cameramensen. In een vergaderzaaltje op de derde verdieping van het prachtige United-gebouw op het Mediapark kregen we met tien personen een workshop waar je U tegen zegt.
Het is lang geleden dat mijn brein in een middag zoveel nuttige informatie te verwerken kreeg. Op sommige momenten duizelde het even. Ik dacht dat ik redelijk goed op de hoogte was, maar moet eerlijk bekennen dat mijn technische kennis beperkt is. Daar hoef ik me overigens niet voor te schamen, want ik zag de ogen van mijn collega's ook met enige regelmaat tollen. Een paar keer kregen we met de technische man een discussie over technische instellingen of settings die door cameramensen als heel normaal worden beschouwd, maar die feitelijk niet juist blijken te zijn. Knepper wist ons ook dingen te vertellen die wij allemaal niet wisten, omdat wij nooit zo uitvoerig de manual van nieuwe apparaten bestuderen. Wij gaan liever direct aan de slag en ervaren gaandeweg wel hoe een camera werkt. Tot op zekere hoogte kan dat ook, maar nu ontdekte ik dat we massaal al jaren dingen doen, die strikt genomen helemaal niet blijken te kloppen of behoorlijk tegenstrijdig zijn. Het is een lang en technisch verhaal waar ik samen met iemand als Kees eigenlijk eens een blog over zou moeten schrijven, maar het is ook gek als ik op dit punt nu opeens zelf de wijsneus uit ga hangen.
Afijn.
Met betrekking tot de F5 en de F55 camera kregen we een zeer uitgebreide technische instructie. Uiteindelijk kwamen we, jammer genoeg, niet verder dan de theorie. We hebben het apparaat niet eens aangezet. Om zeven uur 's avonds heb ik deze geweldige camera heel even aan mogen raken, toen we hem voorzichtig terug in zijn flightcase deden, maar ik weet inmiddels wel heel veel meer. En ik heb een handig mapje gekregen met een samenvatting van de presentatie.
Nu is het zaak om zo snel mogelijk te gaan experimenteren met deze camera, zodat de vers opgedane kennis niet verloren gaat. Daarna hoop ik dat ik met enige regelmaat mag werken met dit juweeltje. Al heb ik ook ontdekt dat het ding totaal ongeschikt is voor het snelle, no-budget televisiewerk. Want wie denkt dat dit een goedkope oplossing is voor het maken van leuke filmpjes, die komt bedrogen uit. Het wordt stukken mooier, maar ook veel bewerkelijker. Zowel op locatie als in de montage. Alleen als je tijd, geduld, een goed plan, budget en kennis van zaken hebt kan je er prachtige filmpjes mee maken.
Eerlijk gezegd ben ik zelf de komende weken nog niet zo ver. Maar ik kom er aan!

Bij deze wil ik United en Kees Knepper in het bijzonder bedanken voor een fantastische middag. De workshop was buitengewoon leerzaam en dit was met superstip het mooiste kerstpakket dat ik in jaren gekregen heb. Het is geweldig dat een bedrijf op deze uitgebreide manier ook haar freelancers helpt met het vergaren van kennis.
Hulde!
4 opmerkingen:

 1. Mischien een vreemde vraag,

  Ik kom voor werk regelmatig op mediapark nu was ik laatst in de studio waar de voice vandaan komt, nu zag ik van camera tot aan reportage wagen alles HD maar niet thuis waarom doet een omroep dat?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben wel heel benieuwd wat er dan allemaal al jaren niet klopt en tegenstrijdig is. Een bijles is op zijn plaats. Op z'n minst. gr! wouter k

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Wouter: Daar moeten we het maar eens over hebben als we elkaar spreken.

  BeantwoordenVerwijderen

Ik wil reacties altijd eerst even lezen, voor ze op dit weblog worden geplaatst. Daarom kan het even duren voor een reactie wordt gepubliceerd. Ik plaats niet zomaar elke reactie. Het is mijn weblog, dus ik bepaal wat ik een goede reactie vind en wat niet. Als je het er niet mee eens bent, dan moet je lekker zelf een weblog beginnen.
Anonieme reacties zal ik extra kritisch bekijken.