maandag 24 maart 2014

CAMERA 5

Buiten is het officieel lente, maar het afgelopen weekend waren wij nog druk met wat hopelijk de laatste stuiptrekking van deze winter was: het WK Allround schaatsen.
Met dertien camera’s registreerden we, in opdracht van de NOS, dit evenement voor de hele wereld. Ik heb geen idee in welke landen ze meegekeken hebben, maar in elk geval hing de Duitse ZDF aan een lijntje en had het Noorse NRK een commentaarpositie in Thialf ingericht. Ook heb ik een Belgische verslaggever met zo’n groene Sporza-plopkap gezien. Bovendien zijn er in Nederland nog altijd achthonderdduizend tot een miljoen mensen die voor schaatsen hun televisie inschakelen. Al is het bijna april.
Dertien camera’s. Dat lijkt veel - is het ook -, maar bij de Olympische Spelen in Sotsji had regisseur Astrid Wisman er eenendertig tot haar beschikking. In dat opzicht was het dit weekend peanuts voor haar. Toch werd het gezien als een groot en uiterst serieus project.
FacilityHouse Multicam was het facilitair bedrijf van dienst. Zij mochten dit seizoen voor het eerst bij het schaatsen laten zien wat ze kunnen. Zo stonden we een paar weken geleden met deze ploeg in het Olympisch Stadion. Dat ging heel goed. Nu was het WK Allround de kers op de taart.
Ik deed camera 5. Dat is onze beleving een kleine camera, die bij elke afstand een andere positie heeft. Altijd in de buurt van de start, want de voorstelshots van de schaatsers, voorafgaand aan elke rit, zijn het belangrijkst voor deze camera. Dat lijkt misschien een beetje ondankbaar als je het vergelijkt met de taken van de camera’s 1, 2, 3 en 4. Zij vormen immers de basis voor de beelden tijdens de races, maar elke camera heeft zijn specifieke uitdagingen en valkuilen.
Zo moet de cameraman van camera 5 bij die voorstelshots rekening houden met titels die in het kader komen. Naast de naam van de rijder hebben ze tegenwoordig ook een soort bewegende pasfoto, maar die is zo groot dat je moet opletten dat hij niet over de rijder heen komt. Als je dat goed wilt doen luistert het opeens heel nauw. Bovendien staan die vervelende schaatsers pas echt stil als je weggeschakeld wordt. Tot die tijd kunnen ze altijd nog even snel door hun knieƫn gaan en dus abrupt uit het shot zakken.
Ten opzichte van de grote camera’s, die zich niet hoeven te verplaatsen, heeft camera 5 een lens met een beperkt zoombereik. Hierdoor ben je vaak maximaal ingezoomd en is de scherptediepte extra kritisch. Ook werk je met een lichter statief dan je collega’s op die grote bakbeesten. Hierdoor trilt het ingezoomde beeld iets sneller.
Maar goed, zoals gezegd; elke heeft camera wel iets.
Tijdens de races probeer ik natuurlijk mee te doen en iets toe te voegen aan het geheel. Tegenwoordig wordt elke camera opgenomen, dus wanneer 5 niet live geschakeld wordt ben ik op zoek naar momentjes voor de slow motion. Ik film de start en bied publiekshots aan als de sfeer in het stadion er om vraagt. Of de trainers als ik er bij kan komen. Anders volg ik de schaatsers in de bochten. Dan probeer ik juist de rijder te volgen die in de live-uitzending niet in beeld is. Dus als de camera’s 3 en 1 mee gaan met de voorste, dan pak ik de achterste schaatser in de baan. Dat is vooral voor de eventuele herhaling in slow motion, als er iets geks gebeurt. Vandaar dat ik de hele tijd stiekem sta te hopen dat de schaatser die ik in beeld heb een misstap maakt. Of valt. Dat klinkt misschien heel gemeen, maar het is de uitdaging om iets aan te bieden wat alle anderen niet hebben. Of op z’n minst beter in beeld dan alle andere camera’s. Daarvoor moet je bij een klus met zoveel camera’s vooral veel geluk hebben. Het moet toevallig in jouw bocht gebeuren en uitgerekend die schaatser betreffen die jij net in beeld hebt.
Ik kan na dit weekend uit ervaring vertellen dat schaatsers verdomd weinig vallen. Bij dit WK Allround viel er maar eentje en die had ik niet. Gelukkig mocht ik ook de close shots maken tijdens de huldigingen na elke afstand. Hoewel de meeste van deze ‘flower ceremonies’ helaas niet worden uitgezonden was ik in elk geval lekker druk.

Wat mij betreft volgend seizoen meer!Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik wil reacties altijd eerst even lezen, voor ze op dit weblog worden geplaatst. Daarom kan het even duren voor een reactie wordt gepubliceerd. Ik plaats niet zomaar elke reactie. Het is mijn weblog, dus ik bepaal wat ik een goede reactie vind en wat niet. Als je het er niet mee eens bent, dan moet je lekker zelf een weblog beginnen.
Anonieme reacties zal ik extra kritisch bekijken.