zondag 29 juni 2014

en dan nu iets genuanceerder

Mijn column over het nieuwsbericht op Nu.nl met de kop ‘Mediawillen meer vakmensen’ leverde dit weblog het afgelopen weekend een hoop extra lezers op. Op Twitter en Facebook zijn de linkjes naar de blog 'ongenuanceerde boosheid' vaak gedeeld. Kennelijk heeft mijn woede bij veel omroepmedewerkers een gevoelige snaar geraakt. Ik ben overladen met lof en complimentjes. Fijn hoor, maar ik wil wel even benadrukken dat ik niet de Lech Walesa van Omroepland ben. Dat ik aanstaande woensdag een soort opstand zou leiden, dat was een grapje. Als jullie lekker naar Bar Boon willen dan moet je dat vooral doen. Drink lekker een kop koffie met elkaar en geniet van de zon op het Mediapark, maar wacht niet tot ik op een tafel kruip. Ik ben cameraman, geen Don Quichot.

Niet iedereen heeft mijn column begrepen. Ik ben zeker niet tegen het opleiden en instromen van jong talent. Graag help ik enthousiaste en gedreven nieuwkomers. Ik deel mijn kennis en ervaring met liefde, ben niet te beroerd om ergens een (gratis) gastles te geven, een stagiair op sleeptouw te nemen of om gesprekken te voeren met jongens en meisjes die graag willen toetreden tot de mediawereld. Dat doe ik al zolang ik cameraman ben en ik zal het altijd blijven doen.
Ik vind alleen zo’n nationaal Mediapact volstrekt belachelijk, omdat de ondertekenaars nu de indruk wekken dat er een tekort is aan vakmensen, terwijl juist in deze tijd van crisis en krimp steeds meer mediaspecialisten thuis komen te zitten. Ontslagen of geen opdrachten meer door bezuinigingen en reorganisaties bij de ondertekenaars van het Mediapact. De komende jaren moeten de publieke en regionale omroepen nog vele miljoenen bezuinigen en het is de verwachting dat inkomsten uit reclame verder zullen teruglopen.
Er komen al teveel studenten van verschillende media-opleidingen. Zij kunnen wel ergens stage lopen of voor niks werkervaring opdoen, maar betaalde banen zijn er niet of nauwelijks voor deze groep.
Dus krijg ik de indruk dat dit Mediapact een manier is om subsidiegeld in de wacht te slepen, als bezigheidstherapie voor mannen in grijze pakken of -erger- om meer goedkope arbeidskrachten klaar te stomen voor een zeer korte carrière in de media. Zij kunnen dan de huidige generatie vakmensen vervangen tot ook zij te duur worden en er weer een nieuwe lichting staat te trappelen. Want de enige oplossing voor alle problemen in de mediamarkt die deskundigen op zo’n jaarcongres weten te verzinnen is ‘goedkoper produceren’ en dat kan alleen als je weet te bezuinigen op personeel.

Jeroen Mirck weet het op zijn blog goed te verwoorden. Hij noemt het mediapact hypocriet en daar sluit ik me helemaal bij aan. Hij schrijft vervolgens:Kijk eens wat langer naar de menselijke maat, in plaats van louter naar rendementen onder de streep. Daar plukken we op termijn allemáál de vruchten van, niet alleen de ondertekenaars van het Mediapact.”



3 opmerkingen:

  1. Ik ben al sinds 1980 lid van een vakbond, hoewel ik het altijd een noodzakelijk kwaad heb gevonden.
    Er is maar een manier om die graaiers weerwoord te geven: organiseer!
    Sluit je aan bij een bestaande vakbond en verander die van binnenuit of richt iets nieuws op.
    "Gansch het raderwerk staat stil, als uw machtige arm het wil"

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goed gezegd, Jan Rein. En dank voor de link naar mijn commentaar. Ik vreesde aanvankelijk dat de media het pact wat ongelukkig hadden weergegeven, maar er staat echt wat er staat. Ik vind dat een belediging voor alle vakmensen die met hun poten in de klei staan, of dat nu voor de omroep is danwel voor de online en printmedia. Er zijn vakmensen genoeg. De uitdaging is om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik ben zelf studente media te roc hilversum, nu 4e jaars lichttechniek maar begonnen op av.
    lees jou blog graag voor alle herkenbare mediasituaties, nu zag ik staan gastlessen en dat trok mijn interesse, voor mij zelf niet meer nodig, maar ik ben ook nauw betrokken met de instromende 1e jaars en vind het altijd heel grappig dat ze het eerste half jaar allemaal 'cameraman' willen worden, niet wetende wat er meer is en hoeveel je nog moet leren. het lijkt mij heel leuk jou voor die av klas te hebben en ze een bredere kijk op de media te geven.
    u kunt mij mailen als u interesse heeft.
    Mvzijp@hotmail.com - Marisja van Zijp

    BeantwoordenVerwijderen

Ik wil reacties altijd eerst even lezen, voor ze op dit weblog worden geplaatst. Daarom kan het even duren voor een reactie wordt gepubliceerd. Ik plaats niet zomaar elke reactie. Het is mijn weblog, dus ik bepaal wat ik een goede reactie vind en wat niet. Als je het er niet mee eens bent, dan moet je lekker zelf een weblog beginnen.
Anonieme reacties zal ik extra kritisch bekijken.