donderdag 26 juni 2014

Gaffer tape

Onderstaande column schreef ik voor Broadcast Magazine:

Op tv-formats en goede ideeën na is Gaffertape het meest gestolen goed in Omroepland. Trek maar eens de rugzak of kofferbak van een regisseur, producer, cameraman of geluidsman open. Je zal er minimaal een halve rol vinden. Daar zit in principe geen kwaad bij. Ze willen altijd en overal een klein voorraadje op zak hebben. Voor noodsituaties. Zonder deze wonderplakband zijn zij immers nergens. Het houdt Hilversum bij elkaar.
Ik durf het nog scherper te formuleren: Zonder Gaffertape géén televisie!

Ik kan me niet voorstellen dat er nog mensen in Omroepland rondlopen die geen idee hebben waar dit over gaat, maar voor de allergrootste nitwits zal ik het even uitleggen:
Gaffertape is sterke tape. Een soort plakband dus. Doorgaans 5 centimeter breed en het zit op een rol van ongeveer 50 meter. De meest voorkomende kleuren zijn zwart, grijs en wit. Het plakt op alles, mits de ondergrond droog is, en het laat geen resten achter wanneer je de tape weer verwijdert. Je kan er gemakkelijk op schrijven. Het handige is dat deze tape eenvoudig te scheuren is in de gewenste lengte of breedte. Je mag Gaffer absoluut niet verwarren met de goedkopere Duct tape die minder goed plakt, meer lijmsporen achter laat en lang niet zo lekker scheurt. Het is niet voor niks dat er in elke materiaalwagen een kratje met Gaffertape staat en dat geen ENG ploeg uitrukt zonder een rol. Een studio zonder Gaffer is geen studio.
Het klinkt misschien armoedig dat alles gefikst moet worden met plakband, maar deze tape stelt ons juist in staat om ingewikkelde logistieke problemen op creatieve wijze op te lossen. Het zorgt voor flexibiliteit en met Gaffertape zijn we altijd sneller dan zonder.
Of we nu kabels weg moeten werken, een kleine camera onder een vliegtuigvleugel willen bevestigen of de presentatrice een jurkje aan heeft waar je niet zomaar een zender in kan stoppen. Het merkje waarop de hoofdpersonen moeten staan, de lamp die flair in de lens veroorzaakt, de monitor die ergens moet hangen waar geen bevestigingspunten zijn of wanneer de cameraman weer eens uit zijn broek scheurt.  
Je kan het zo gek niet bedenken. Er zijn legio voorbeelden. Zelf knutsel ik de beste regenhoezen en zonnekappen van Gaffertape. In menig Franse hotelkamer heb ik er de douchekop mee opgehangen.
Een tijdje geleden wilde ik in het stadion van FC Den Bosch een triaxkabel uit de kast met vaste aansluitingen trekken. Dit lukte echter niet zonder fysiek geweld. Met de kabel trok ik ook de ijzeren plaat met pluggen uit het rek. Aan de achterkant bleek de boel aan elkaar te zitten met Gaffer tape. Dunne draadjes waar tijdens een live-uitzending belangrijke signalen overheen gaan, die waren vastgeplakt met kleine stukjes tape. Niet eens een kroonsteentje of wat soldeer, maar stomweg om elkaar heen gedraaid en Gaffer er over. Die verbindingen hebben hoogstwaarschijnlijk lange tijd op deze wijze gefunctioneerd. Dat mag je een mirakel noemen. Los van alle gevaar. Het zal mij niets verbazen als de situatie ook na mijn melding onveranderd is gebleven.

Er kleven slechts twee nadelen aan Gaffertape. Om te beginnen is de laatste rol altijd kwijt. Als je even niet oplet is het rolletje alweer door iemand anders geconfisqueerd. Maar erger is nog eigenlijk dat we een spoor van tape achterlaten op alle plekken waar de televisie heeft uitgepakt. In elk voetbalstadion kan je aan de restjes zien hoe de kabels doorgaans lopen en in elk theater verraden kleine stukjes tape waar de camera’s hebben gestaan. Wat dat betreft is Gaffer ook de kauwgom van Omroepland.









1 opmerking:

  1. Heel herkenbaar! Heb ooit meegemaakt dat een dakraam van een auto met gaffer was vastgeplakt. Zelfs in de wasstraat hield het perfect.

    BeantwoordenVerwijderen

Ik wil reacties altijd eerst even lezen, voor ze op dit weblog worden geplaatst. Daarom kan het even duren voor een reactie wordt gepubliceerd. Ik plaats niet zomaar elke reactie. Het is mijn weblog, dus ik bepaal wat ik een goede reactie vind en wat niet. Als je het er niet mee eens bent, dan moet je lekker zelf een weblog beginnen.
Anonieme reacties zal ik extra kritisch bekijken.