dinsdag 21 april 2015

roeien met de riemen die je hebt

In januari schreef ik een column over Cor. Noem het een ode aan de geluidsman. In dat betoog heb ik onder andere opgesomd wat een goede ENG technicus zoal doet tijdens een draaidag. Het was een aardige lijst met unieke en soms ook vreemde functies.
Sinds die column heb ik niet veel met geluidsmannen gewerkt. Ik denk dat dit louter toeval is, maar ondertussen zijn er steeds meer klussen waarbij de geluidsman wordt wegbezuinigd. Dat is in sommige gevallen volstrekt begrijpelijk en ik ken ook slechte geluidsmannen die weinig toevoegen, maar over het algemeen is het (zeker voor een cameraman) hartstikke onhandig. Het geluid word minder, ik sjouw me het lazarus en het levert allerlei beperkingen op.
Gelukkig zijn er nog producties waar de aanwezigheid van een duizendpoot wèl gewaardeerd wordt. Programma’s waar ze blij zijn met mooie geluidjes, verstaanbare interviews en iemand die op alle fronten kan bijspringen. Neem bijvoorbeeld VARA’s Vroege Vogels. Daar kiezen ze voor kwaliteit en bekijken ze per filmpje welke disciplines ingehuurd moeten worden.
Dus mocht ik gisteren eindelijk weer eens op pad met een echte geluidsman. Met iemand die alles kan; een van de MacGyver’s van Omroepland en toevallig was het wederom Cor. Nou ja, toevallig? Natuurlijk weten ze op de planning met wie ik graag werk en daar hebben ze keurig rekening mee gehouden. Alleen is het heus niet zo dat Cor de enige is. De hele goede geluidsmannen zijn schaars (en ik durf geen namen te noemen, omdat ik anders een Hans, Ron, Anniek, Martyn, Gert, Reinier, Rick of Rene zou kunnen vergeten), maar ik ken er genoeg. Nu was het dus Cor en hij kon gelijk laten zien wat hij waard was. Dit keer niet op het gebied van audio, maar als stuurman. En niet aan wal, maar in een piepklein, wankel roeibootje van de Universiteit van Amsterdam. Een drijvende badkuip op het Uddelermeer. Of all places.
De enige optie om goede shots te maken van het boren naar grondlagen in de bodem van een meertje was vanuit een roeiboot. Ik zat uiterst onhandig op mijn knieën en kreeg bijna kramp van het balanceren, maar mijn collega moest me telkens naar de juiste positie toe roeien. Het was gelukkig schitterend weer, natuurlijk hilarisch en alweer een discipline die we kunnen toevoegen aan de enorme CV van de geluidsman.
Roeien met de riemen die je hebt; ook dat is televisiemaken!

Cor is inmiddels overigens 40 jaar in dienst. Dat vieren we vrijdag. Hij is zelfs veel langer in dienst dan het bedrijf waarvoor hij werkt bestaat. Volgens mij is hij ooit begonnen bij de NOS, toen werd het NOB, daarna CamCompany, vervolgens DutchView ENG en nu heet het Team ENG. Laten we zeggen dat deze fijne geluidsman de stabiele factor is gebleven. Zelfs in een wankel bootje.


1 opmerking:

Ik wil reacties altijd eerst even lezen, voor ze op dit weblog worden geplaatst. Daarom kan het even duren voor een reactie wordt gepubliceerd. Ik plaats niet zomaar elke reactie. Het is mijn weblog, dus ik bepaal wat ik een goede reactie vind en wat niet. Als je het er niet mee eens bent, dan moet je lekker zelf een weblog beginnen.
Anonieme reacties zal ik extra kritisch bekijken.