zaterdag 25 april 2015

SDV

Ik vind het een geweldig initiatief van FOX Sports om aan de jongens en meisjes, die met hart en ziel meewerken aan de uitzendingen van het voetbal op televisie, te vragen wat in hun ogen het TV-moment van het jaar is. Op een speciale Facebookpagina kunnen alle tv-makers nominaties indienen en eventueel ludieke categorieën in het leven roepen. Tijdens een feestavond in juni worden de winnaars bekend gemaakt. Het doel is dat we allemaal eens nadenken over wat we zoal meemaken tijdens de vele wedstrijden die wij met z’n allen in beeld brengen.
Mopperen doen we al genoeg; nu is het tijd om na te denken over alle positieve facetten van ons vak. En als we het toch over lichtpuntjes hebben, dan moet ik gelijk denken aan de ‘SDV-01’. Dat is geen persoon of een bepaald fragment, maar een hulpstuk. Eentje die nagenoeg niks kost en toch buitengewoon waardevol is. Een onmisbaar handigheidje. Daar zijn er best veel van. Denk bijvoorbeeld aan de kleine plankjes van 10 bij 10 centimeter die we onder de statieven schuiven, want je kan wel een peperdure superslomo-camera neerzetten op een super stevig statief, maar als er geen afvalhout onder ligt zakt de boel onherroepelijk weg. Zonder die stomme plankjes geen voetbal op tv!
Zo is het ook met de SDV-01. Nu nog in beperkte hoeveelheid aanwezig, maar over een paar jaar niet meer weg te denken uit elke materiaalwagen. Net als een föhn, vuilniszakken, rollen gaffertape en wasknijpers.
Uitgerekend dit ‘apparaatje’ maakt het verschil als we het hebben over verhalen vertellen en dat wil FOX Sports zo graag. De cameramensen vertellen die verhalen met hun telelenzen, de regisseurs doen dat met hun slomo’s en dat doen de commentatoren op de tribune met gesproken woorden. Juist zij zijn in de avonduren geholpen met een SDV.
In Zweden noemen ze het een Jansjö en hij kost maar liefst € 9,99. De assistenten van FacilityHouse hebben hem omgedoopt tot SDV, naar de man die zo blij als een kind was toen dit handige lichtpuntje voor het eerst op de commentaarpositie gepresenteerd werd. Sierd de Vos kon opeens ook in het donker zijn aantekeningen lezen en dus verhalen vertellen alsof hij het allemaal in het hoofd had zitten. Dankzij een stom ledlampje van de Ikea. Dat we daar niet eerder aan gedacht hadden.
Soms kan het zo simpel zijn.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik wil reacties altijd eerst even lezen, voor ze op dit weblog worden geplaatst. Daarom kan het even duren voor een reactie wordt gepubliceerd. Ik plaats niet zomaar elke reactie. Het is mijn weblog, dus ik bepaal wat ik een goede reactie vind en wat niet. Als je het er niet mee eens bent, dan moet je lekker zelf een weblog beginnen.
Anonieme reacties zal ik extra kritisch bekijken.