zaterdag 2 januari 2016

... van de vloer

Heel graag wilde ik voor Broadcast Magazine schrijven over mensen die echt met hun poten in de Omroeplandse klei staan. De werkpaarden van de televisiewereld. Deels omdat hét mediavakblad van Nederland naar mijn mening te vaak vol stond met verhalen over baasjes, chefjes, producenten en ander kantoorvolk. Ook omdat ik het leuk vind als dit mooie blad meer gelezen wordt door mensen van de werkvloer. Het leek mij bovendien een goed plan om eens een paar collega’s in het zonnetje te zetten.
Toen ik ruim een jaar geleden mijn idee besprak met de hoofdredacteur van Broadcast Magazine reageerde hij gelijk enthousiast. Nog geen maand later zat ik als interviewer in het hoofdkantoor van Endemol om regisseur Job Robbers uit te horen over zijn werk.
Zo blijkt maar weer dat je niet moet afwachten als je iets wil, maar dat terzijde.
Ik heb het afgelopen jaar acht personen mogen interviewen voor een reeks portretten. Die serie hebben we ‘Van de vloer’ gedoopt. Het heeft me veel meer tijd en energie gekost om die verhalen te schrijven dan ik vooraf had gedacht, maar ik ben er super trots op en heb er een hoop van geleerd.
Om te beginnen heb ik negen interessante collega’s beter leren kennen. Dat zijn niet de minste. Mensen waarvan iedereen in het tv-wereldje de naam ooit gehoord moet hebben. Het lijstje bestaat tot nu toe uit: Job Robbers (regisseur), Tommy Byrne (opnameleider), Job Scholtze (cameraman/steadicam operator), Jan van Ooijen (hoofd assistent), Eva Mulder (autocue operator), Debby Ego (producer), Bolke Burnaby Lautier (project manager), Nic Stassen (schakeltechnicus) en Frank Screever (onderhoudstechnicus). Stuk voor stuk bevlogen vakmensen met een boeiend verhaal. De passie en liefde voor hun werk spat volgens mij van de verhalen.
Ook mag ik zelf de foto’s maken. Dat vind ik misschien nog wel het moeilijkste. Ik vind mezelf nog lang geen goede portretfotograaf. Het maken van die foto’s moet vaak snel tussendoor. Ik heb gekozen voor zwart-wit fotografie en wil het liefst een soort actiefoto’s maken in plaats van statische portretten. Dat is niet eenvoudig gebleken, zeker omdat ik geen tijd heb om hele dagen met de hoofdpersoon mee op pad te gaan voor zo’n fotoshoot. Gezien mijn achtergrond als cameraman heb ik het gevoel dat de verwachtingen op dit punt ook hoger zijn dan bij de tekst. Gelukkig ontdek ik iedere keer weer nieuwe mogelijkheden en daar gaat het om.
Een samenvatting van deze interviews verschijnt maandelijks op de site van Broadcast Magazine. Wie de complete tekst wil lezen zal een blad in handen moeten zien te krijgen. Dat vind ik stiekem wel eens jammer, want de meeste mensen om mij heen hebben (nog) geen abonnement en moeten het tijdschrift toevallig ergens op een leestafel tegen komen. Vandaar ook dat ik niet veel reacties krijg op mijn inspanningen.
Het grootste compliment heb ik echter gekregen van Jeroen ten Nuijl, de eindredacteur van Broadcast Magazine. Hij heeft me, alweer een tijdje geleden, laten weten dat hij het komend jaar graag verder wil met deze serie. Dat zie ik als een groot compliment.
Hoewel het, naast mijn werk als cameraman, een behoorlijke belasting is, dit ten koste gaat van de productiviteit op dit weblog en de deadline soms zorgt voor flinke stress, heb ik besloten om er voorlopig mee door te gaan. De eerste interviewafspraak voor 2016 staat alweer in de agenda. 
  

1 opmerking:

Ik wil reacties altijd eerst even lezen, voor ze op dit weblog worden geplaatst. Daarom kan het even duren voor een reactie wordt gepubliceerd. Ik plaats niet zomaar elke reactie. Het is mijn weblog, dus ik bepaal wat ik een goede reactie vind en wat niet. Als je het er niet mee eens bent, dan moet je lekker zelf een weblog beginnen.
Anonieme reacties zal ik extra kritisch bekijken.