dinsdag 10 mei 2016

draadloze dinsdag

Het was vandaag ‘Draadloze Dinsdag’ bij Broadcast Rental in Hilversum. Het verhuurbedrijf van gespecialiseerde broadcast apparatuur hield op het Mediapark in Hilversum een open dag om al haar middelen op het gebied van RF techniek en draadloze camera’s te tonen aan iedereen die een kijkje wilde nemen. Mij was gevraagd om deze middag, als veelvuldig gebruiker van deze mooie spullen, aanwezig te zijn en eventuele vragen van bezoekers te beantwoorden. Dat vond ik zo’n eer dat ik, bij wijze van hoge uitzondering, een keer mijn heilige papadag heb overgeslagen.
Ik ben dol op draadloze camera’s. Het is waar ENG en meercamera bij elkaar komen. Een zogenaamde RF camera wordt namelijk meestal gebruikt bij een grote meercamera productie, maar de taak van deze camera is vaak minder vastomlijnd. Denk aan de camera’s die tijdens Koningsdag met het Koninklijk gezelschap meelopen of die bij de intocht van Sinterklaas de hele tijd bij Sint en Pieten blijven. Ook bij andere programma’s heeft de draadloze camera vaak een wat vrijere rol en kan de cameraman, mede door de extra bewegingsvrijheid, makkelijker verhalen vertellen of mensen volgen. Ook technisch is het werken met zo’n RF camera net even anders. Het helpt wanneer je in geval van nood zelf het diafragma kan overnemen. Je moet weten waar je collega’s staan, want er is geen mogelijkheid om met behulp van het zogenaamde ‘extern’ knopje het programma te volgen. Het kan handig zijn als je weet wat het bereik van de camera is en als je weet waar de ontvangers staan.
Genoeg uitdagingen voor de cameraman dus, maar vandaag ging het vooral over de technische ontwikkelingen en nieuwe mogelijkheden. De heren van Broadcast Rental zijn de afgelopen jaren druk geweest met het ontwikkelen van een uiterst betrouwbaar systeem. Voor elk probleem hebben ze een oplossing. Als die er nog niet is, dan zullen ze hem bedenken en desnoods zelf bouwen. Technische wonderboys van Broadcast Rental hebben camera’s zo omgebouwd dat die voldoen aan de hoogste eisen, gebruiksvriendelijk zijn en dat alles er super strak uitziet. Nu zijn de schappen van hun RF-winkel goed gevuld met mooie spullen en mag de hele omroepwereld dat weten.
Het leuke van de ‘draadloze dinsdag’ was dat producenten, regisseurs, inkopers en techneuten bij elkaar kwamen en geïnspireerd werden door de nieuwe mogelijkheden die dankzij deze techniek ontstaan. Je kan super kleine camera’s gebruiken en handcamera’s, maar ook grote camera’s met enorme telelenzen. Wie het netwerk van ontvangers eenmaal heeft neergezet kan vervolgens op die locatie alle draadloze camera’s via de zelfde antennes binnen halen. Deze wetenschap zette mij in ieder geval aan het denken. Er zijn wel een paar klussen die je volgens mij op een heel andere manier zou kunnen benaderen. Dat kan niet alleen op creatief vlak interessant zijn, maar in sommige gevallen misschien zelfs tot besparingen leiden.
Ik moet toegeven dat het niet alleen over de techniek ging. Het was lekker netwerken. Er waren genoeg bezoekers om het gezellig te houden. Toch heb ik vandaag ook een aantal grote namen gemist. Regisseurs en producers waarvan ik zeker had verwacht dat ze deze gelegenheid met twee handen zouden aangrijpen om zich te laten informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de draadloze camera systemen. Misschien waren ze te druk. Ik hoop voor deze collega’s dat Broadcast Rental binnenkort nog eens al haar materiaal demonstreert. Het is zeker de moeite van het bestuderen waard.







2 opmerkingen:

  1. Toch heb ik het idee dat er in andere landen een stuk vaker met RF gewerkt wordt dan in Nederland. Ook op momenten wanneer het hier niet persé nodig zou zijn. Zo mij bij verschillende grote Duitse liveshows (zoals ZDF Fernsehgarten) en diverse concertregistraties al eens opgevallen dat eigenlijk iedere camera (inclusief de camera's met grote telelenzen) van RF voorzien waren, waar gezien de weinig wisselende posities een kabel ook prima gewerkt had.

    Dan is de hamvraag: Lopen wij nu wat dit betreft wat achter, of zijn ze in Duitsland nu zo gemakzuchtig om zelfs in een vaste setting maar geen kabels te leggen? ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha, toevallig kwam ik van dat programma een fragment tegen waarin een deel van de ploeg live in de uitzending even in het zonnetje gezet wordt. Toch best leuk om eens te zien: https://www.youtube.com/watch?v=G9_P2X0UmZk.

      Zo'n 'rondje' mogen ze in Nederland ook wel eens vaker maken… :-)

      Verwijderen

Ik wil reacties altijd eerst even lezen, voor ze op dit weblog worden geplaatst. Daarom kan het even duren voor een reactie wordt gepubliceerd. Ik plaats niet zomaar elke reactie. Het is mijn weblog, dus ik bepaal wat ik een goede reactie vind en wat niet. Als je het er niet mee eens bent, dan moet je lekker zelf een weblog beginnen.
Anonieme reacties zal ik extra kritisch bekijken.