vrijdag 1 juli 2016

awick

Toen mijn camera carrière in 1994 bij AT5 begon noemden ze dit Amsterdamse station ook wel de kweekvijver van Hilversum. En terecht! Het wemelde er van jong, ambitieus talent en bijna wekelijks hadden we wel een afscheidsfeest in Schiller, omdat er weer iemand naar een landelijke zender vertrok. Verslaggevers, editors, producers, presentatoren, directeuren en cameramensen; de omroepwereld kent vele grote namen die ooit hun eerste kansen kregen bij AT5.
De enige die 25 jaar bleef is verslaggever en presentator Frank Awick. Hij werd bekend als de schijnbaar verlegen en ietwat klunzige showbizz-reporter van AT5 die op de gekste plekken werkelijk álles aan de sterren kon vragen. Soms zelfs op het gênante af, maar Awick deed het en hij kreeg ook altijd een verrassend antwoord.
Al een kwart eeuw gaat hij met en cameraman en zijn microfoon van rode loper naar rode loper. Zelf draaide ik, volgens een oud dagboekje, op vrijdag 21 januari 1994 voor het eerst met Awick. Iets in Paradiso, maar ik weet echt niet meer met wie of wat. Niet veel later nam hij mij als groentje, net ontsnapt uit het veilige Limburg, mee naar de IT en stelde me voor aan Manfred Langer. We draaiden op de première van Flodder 3 en ik herinner me een dag met Gordon. Zo ontmoette ik steeds meer ‘sterren’. Vanessa, Herman Brood, Rene Froger en natuurlijk Gerard Joling.
Mijn meest memorabele Awick-moment was tijdens een zogenaamde Wasteland-party in discotheek Richter. Daar vertelde een dame over haar nieuwe piercing. Die zat dwars door haar clitoris. Volgens mij had ik geen idee wat een piercing was. Of ik wel al wist waar ik de clitoris precies kon vinden betwijfel ik nu ook, maar Awick vroeg natuurlijk of hij het even mocht zien en even later filmde ik een extreme close-up van die piercing. Dit beeld is vaak herhaald. Zelfs een keer in VPRO’s Zomergasten.
Dat Frank Awick de Amsterdamse zender nooit heeft verlaten is een klein wonder op zich. Ik kan me niet voorstellen dat hij nooit een aanbieding uit Hilversum heeft ontvangen. Wellicht was hij te bescheiden om de sprong te wagen. Te onzeker of toch te netjes voor het harde roddelwerk? Het zegt zeker ook iets over zijn loyaliteit naar AT5. Helaas blijkt nu dat het niet helemaal van twee kanten komt. Een nieuwe, mij onbekende, chef heeft in al zijn wijsheid besloten dat Awick na 25 jaar weg moet. De zender gaat zich volledig richten op nieuws en er is geen plaats meer voor de unieke showbizz-reporter. Gisterenavond was het afscheidsfeest. Ik was jammer genoeg te laat om er veel van mee te krijgen. De meeste prominente gasten waren alweer vertrokken toen ik arriveerde. Helaas heb ik alle toespraken en filmpjes gemist, maar naar het schijnt is het grootste kutshot dat ik ooit gemaakt heb ook nog voorbij gekomen.
Gelukkig was Frank er nog even. Ik heb hem een knuffel gegeven en beloofd belangeloos mee te zullen werken als hij binnenkort een pilot wil maken. Het kan namelijk niet waar zijn dat deze man van de buis verdwijnt door een oenige beslissing van de huidige leiding bij AT5. Hij verdient een nieuwe kans. De zenderbaas die hem een programma geeft is spekkoper, want veel hoeft een half uurtje Sterrenkijken met Awick in de week niet te kosten. Hij is gewend om goedkoop te produceren. Dus geef hem een contract, een redacteur, een cameraploeg en een paar dagen montage. Meer is niet nodig. De sterren doen de rest. Gegarandeerd top televisie!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik wil reacties altijd eerst even lezen, voor ze op dit weblog worden geplaatst. Daarom kan het even duren voor een reactie wordt gepubliceerd. Ik plaats niet zomaar elke reactie. Het is mijn weblog, dus ik bepaal wat ik een goede reactie vind en wat niet. Als je het er niet mee eens bent, dan moet je lekker zelf een weblog beginnen.
Anonieme reacties zal ik extra kritisch bekijken.