dinsdag 14 maart 2017

ik stem DBA-proof


Morgen zijn de verkiezingen en het is super belangrijk dat we allemaal gaan stemmen. Ik ga hier echt niet roepen wat je moet doen, want dat moet iedereen voor zichzelf weten. Bovendien, wie ben ik?
Toch hebben verschillende zwevende collega’s mij de afgelopen dagen gevraagd waarop ik ga stemmen. Dat komt natuurlijk, omdat ik me het vorig jaar zo heb verdiept in de wet DBA en daar vervolgens ook boos over ben geweest. Sommige ZZP’ers in Omroepland denken nu echt dat ik een enorm politiek dier ben die alles precies weet. Dat is niet correct. Wel volg ik dat hele DBA verhaal nog steeds op de voet en ik moet bekennen dat dit van invloed is op mijn stemgedrag.
Voor wie het lezen wil zal ik mijn overwegingen hier toch even uit de doeken doen:
Om te beginnen sluit ik de VVD en de PvdA uit. Zij krijgen van mij straf, omdat ze ons hebben opgezadeld met die hele DBA toestand. Op de VVD zou ik sowieso niet stemmen, omdat ze wat mij betreft niet sociaal genoeg zijn, maar de PvdA heeft echt pech gehad.
Als ik verder kijk, vallen wat mij betreft veel partijen snel af: De PVV, de VVD en het CDA drijven verschillende groepen in ons land alleen maar verder uit elkaar. Dat vind ik niet constructief. SGP en CU zijn in mijn ogen niet bepaald humaan als het gaat om euthanasie of (homo)emancipatie. Ik geloof niet in al die kleine partijen en de SP is natuurlijk ook niet de club voor kleine ondernemers die graag zelfstandig zijn. Uiteindelijk blijven er twee partijen over die ik sympathiek vind en die wat mij betreft meer invloed mogen krijgen: GroenLinks en D66. Als ik de plannen voor ZZP’ers van die twee politieke partijen naast elkaar leg, dan steekt D66 er met kop en schouders bovenuit.
Oh ja, ik moet hierbij wel nog één ding aantekenen. D66 is goed voor de ZZP’er, maar minder goed voor de Publieke Omroep, een van mijn grootste opdrachtgevers. Het zou zomaar kunnen dat ze straks onze DBA problemen oplossen en vervolgens in een coalitie de plannen voor nieuwe bezuinigingen in Omroepland steunen.
Er is echter geen enkele partij die het op alle fronten helemaal goed doet.
Ik stem dus op D66. Om precies te zijn op Steven van Weyenberg, nummer 10 op die lijst. Hij heeft de ZZP’er nu in zijn portefeuille en ik heb met hem de afgelopen maanden een paar keer contact gehad over de wet DBA. Zijn ideeën klonken mij als muziek in de oren. Ik geloof dat de echte ZZP’ers in Omroepland aan hem het meest zullen hebben. Stel dat hij ons toch teleurstelt, dan weet ik hem te vinden. Om te beginnen morgenavond, als ik toevallig voor de NOS Uitslagenavond bij D66 in een Haagse strandtent sta. Eens kijken of hij dit leest en naar me toe komt om me te bedanken voor de steun.

Verder zeg ik niks. Doe wat je wilt. Laat je niet door mij leiden, maar ga in elk geval stemmen!





2 opmerkingen:

  1. Dank je wel Rein. Eindelijk een heldere analyse. Ik ga je stem volgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi betoog.
    Bij mij was het ook een afvalrace.
    Eerst heb ik alle partijen waar ik niet op wilde stemmen weggestreept.
    Die kansloze nieuwe partijtjes vielen als eerste af.
    Er bleven 3 partijen over.
    De stemwijzer wees ook in die richting.
    Uiteindelijk gekozen uit 2 partijen, de zelfde partijen die jij noemde.
    De enige 2 partijen die in de debatten het overbrengen van hun eigen standpunten belangrijker vonden dan het afkraken van de standpunten van de anderen.
    Het is uiteindelijk GroenLinks geworden

    Wat mij wel opviel; vroeger hadden veel mensen een poster van hun partij voor het raam hangen.
    Dat heb ik deze keer zelden gezien.
    Ook willen mensen vaak niet meer zeggen waar ze op gestemd hebben.
    Alsof men zich schaamt voor de keuze.
    Kan ik me wel voorstellen bij sommige partijen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Ik wil reacties altijd eerst even lezen, voor ze op dit weblog worden geplaatst. Daarom kan het even duren voor een reactie wordt gepubliceerd. Ik plaats niet zomaar elke reactie. Het is mijn weblog, dus ik bepaal wat ik een goede reactie vind en wat niet. Als je het er niet mee eens bent, dan moet je lekker zelf een weblog beginnen.
Anonieme reacties zal ik extra kritisch bekijken.