maandag 3 december 2018

suggestie voor de jury van de Media Diamant

De Media Diamant is een paar jaar geleden in het leven geroepen voor vakmensen die achter de schermen bij radio of televisie een unieke bijdrage leveren. Erkenning en waardering voor omroepmedewerkers die jarenlang het verschil maken. Deze onderscheiding gaat over talent, inzet en vakmanschap. Het laat zien met hoeveel liefde en passie er in de omroepwereld wordt gewerkt. Bij wijze van uitzondering staan niet de presentatoren, omroepbaasjes of producenten in de spotlights, maar hardwerkende mensen die normaal gesproken buiten beeld blijven. 
Tot de gelauwerden behoren momenteel een cameraman, een geluidstechnicus, een steadicam-operator, een opnameleider, een regie-assistente, twee grippers en een colorist. Op het Mediapark in Hilversum is een diamantmuur, waarop al deze toppers een eigen glimmende plaquette hebben. Dit is een schitterend initiatief en een terechte waardering voor alle makers die dagelijks met hun poten in de klei of op de studiovloer staan.
Wat mij betreft is regisseur Job Robbers de volgende die zo’n Media Diamant verdient. Ik breng de deskundige jury graag een klein beetje in verlegenheid, omdat ik niet zeker weet of zij deze bijzondere vakman al in het vizier hebben. Job is een innemende regisseur, die ik voornamelijk tegenkom bij voetbalwedstrijden. Dat gebeurt niet zo heel vaak, maar als ik met hem werk kom ik altijd buitengewoon vrolijk achter mijn camera vandaan. Hij heeft het overzicht, is creatief, inventief en razendsnel. Bovendien kan hij met weinig woorden alle neuzen dezelfde kant op krijgen. En dat onder alle omstandigheden. Deze regisseur blijft ook cool als het onverwachte gebeurt of wanneer het technisch even tegen zit. 
Job Robbers is een vernieuwer. Altijd op zoek naar andere camerastandpunten. Hij blijft, waar mogelijk, de taken van cameramensen uitbouwen mits het iets toevoegt aan de registratie en Job zet graag de nieuwste technieken in om de emotie die bij sport of muziek hoort op indringende wijze bij de kijker te krijgen. Het is de man die het verzon om een cameraman aan een parachute op de middenstip te laten landen, op het moment dat de spelers het veld op kwamen. Om maar een voorbeeldje te noemen. 
Het is iemand die op positieve en sympathieke wijze een hele ploeg net dat ene stapje harder kan laten lopen. Hij heeft zelfs bij een grote productie met heel veel camera’s nog de rust om zich bezig te kunnen houden met details, zonder het overzicht te verliezen. Dat is echt wel bijzonder. De cameramensen die ik spreek zijn het er unaniem over eens dat het heerlijk werken is met deze held. 
Tot zover mijn persoonlijke juryrapport. Job Robbers is zeker Media Diamant-waardig, maar het is natuurlijk aan de mensen achter die prijs om een weloverwogen keuze te maken. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik wil reacties altijd eerst even lezen, voor ze op dit weblog worden geplaatst. Daarom kan het even duren voor een reactie wordt gepubliceerd. Ik plaats niet zomaar elke reactie. Het is mijn weblog, dus ik bepaal wat ik een goede reactie vind en wat niet. Als je het er niet mee eens bent, dan moet je lekker zelf een weblog beginnen.
Anonieme reacties zal ik extra kritisch bekijken.