dinsdag 24 maart 2009

HD & vaste lenzen

Den Haag. Ik ben geen cineast. Sterker nog, ik heb een beetje een hekel aan types die van ingewikkeld houden. Noem het afgunst, als je wilt, maar ik ben niet in de wieg gelegd voor priegelwerk, interessant doenerij en Film Academieblabla. Doe mij maar het gooi- en smijtwerk van de televisie. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Lang leve praktisch.
Natuurlijk vind ik mooi mooi. Bij een serie als Planet Earth lik ik mijn vingers af. De filmpjes van Holland Sport vind ik geweldig. Jaloers kijk ik naar Over Vaders en Zonen. Ach, er is genoeg kwaliteit te zien als je goed kijkt.
En gelukkig mag ik zelf zo nu en dan ook uitpakken. Vanavond waren de mieren op tv. Die mocht ik de vorige week filmen voor Vroege Vogels. Een reportage om trots op te zijn. Ik werk al bijna vijf jaar aan een documentaire over een meneer met MS. Dat wordt prachtig en indrukwekkend. Mijn stokpaardje The Phone was niet alleen interessant vanwege het concept of het spel, maar vooral ook vanwege het camerawerk.
En vandaag wachtte weer een nieuwe uitdaging. Een korte scène voor een documentaire die er gelikt uit moet zien. Gedraaid op High Defenition (XDCAM HD422 1080i/50) en met de mooie ‘vaste lenzen set’ van Unicam. Daarmee had ik niet eerder gewerkt.
De HD camera heb ik wel eens uitgeprobeerd en het lenzensetje heb ik de vorige week vluchtig bekeken. Maar vandaag moest het gebeuren en dan is het toch andere koek. Bovendien kregen we verdacht weinig tijd om ons materiaal te verzamelen. De kans om te experimenten of om even iets te missen was er niet.
Kortom; spannend!
De HD variant van de Sony XD camcorder verschilt niet spectaculair van de camera’s waarmee ik normaal gesproken werk. Er zijn alleen een paar weetjes. Zeker tijdens een eerste draaidag met zo’n nieuw speeltje is het even zoeken naar de juiste knopjes om bijvoorbeeld in het ‘disk menu’ te komen. Verder zit de aan/uit schakelaar gewoon op de vertrouwde plek. 
Het meest spannend was het werken met die vaste lenzen. Normaal gesproken werken wij met zoomlenzen en kan je eenvoudig voor een bepaalde uitsnede kiezen. Lenzen met een vast brandpunt zijn optisch veel mooier, maar je moet ook beter nadenken over het standpunt en je kader. Daar is niks mis mee, maar het heeft invloed op de snelheid van werken. Je moet van lens wisselen als je groothoek in plaats van tele wil werken. Dat kost tijd en bovendien sleep je de hele dag met een koffer vol glas.
Om de camera te kunnen vasthouden en de lens te bedienen waren er extra hulpstukken ingehuurd. Een soort ossekopstuur en een focusmolen. Die laatste liep precies in een voor mij ongewone richting. Ik ben gewend om van me af te draaien als de scherpte naar oneindig moet en naar me toe als het punt dat ik scherpt wil hebben dichtbij ligt. Dat was nu opeens andersom en dus in mijn hoofd onlogisch.
Interessant was deze dag zeker. Ik heb veel geleerd in zeer korte tijd. Jammer genoeg kwam ik er net lekker in op het moment dat we moesten stoppen. Maar als alles goed is volgt vrijdag al een volgende ronde met nieuwe kansen...


4 opmerkingen:

  1. aahhh.... vaste lenzen.... Helemaal geweldig!

    ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Maar nu de hamvraag: ga je het verschil in lenzen echt zien? Ik bedoel ECHT? Zodat als ik thuis zit, ik dan denk "zooohee, da's met vaste lenzen gedraaid"? ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. welnee Jo.
    En bij analoogkijken al helemaal niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Jan Rein wat hilarisch dat we afgelopen zaterdag hierover hebben gehad en ik met al mijn passie vertelde dat ik op de filmacademie heb gezeten. Weer wat geleerd! Wel een beetje gênant misschien maar dit komt eenvoudig genoeg door de passie en liefde voor het vak. Groeten en tot de volgende keer,

    Martijn Pot

    BeantwoordenVerwijderen

Ik wil reacties altijd eerst even lezen, voor ze op dit weblog worden geplaatst. Daarom kan het even duren voor een reactie wordt gepubliceerd. Ik plaats niet zomaar elke reactie. Het is mijn weblog, dus ik bepaal wat ik een goede reactie vind en wat niet. Als je het er niet mee eens bent, dan moet je lekker zelf een weblog beginnen.
Anonieme reacties zal ik extra kritisch bekijken.