zondag 11 juni 2006

grid

Silverstone. Veertig minuten voor de start van de race gaan de poorten van de baan open voor monteurs, geaccrediteerde pers en voor de belangrijkste Vips van de dag. Als eerste lopen de mooiste Barbies uit de streek in korte rokjes van de biersponsor naar de posities waar straks Ferrari's, Mc Larens en Renaults zullen starten. Ze hebben borden in hun handen waarop een nummer staat en de naam van de bijbehorende rijder of ze dragen een vlag uit het land waar hij vandaan komt.
Achteraan staan vaak de lelijkste meisjes. Want 44 zeer geschikte stoeimeisjes zoeken lukt alleen echt goed in Hongarije. Bij alle andere Grand Prix zitten er altijd een paar minder schattige scheetjes tussen. Vandaag heeft Christijan Albers pech. Zijn pitspoesje is niet om aan te zien. Nederlandse journalisten maken grappen en zeggen dat de vriendin van de rijder in alle vroegte is gaan keuren in de ruimte waar de Fosters-babes zich moesten omkleden.
Een fanfare speelt vrolijke muziek en monteurs van alle teams duwen karretjes met banden, een aggregaat en gereedschap naar de startplekken van de coureurs. Vips en beroemdheden komen langzaam tevoorschijn. Meestal onder begeleiding van iemand in teamkleding. Cameramensen en fotografen hebben een klein half uur om beeld te maken van de mierenhoop die grid heet.
In de pitboxen worden de motoren gestart. De auto's komen naar het rechte stuk en worden naar hun plek geduwd. De rijders stappen nog even uit en worden geïnterviewd door pitreporters uit alle landen, want de tv-uitzendingen zijn wereldwijd begonnen. Langzaam wordt de spanning opgebouwd.
Teams controleren de systemen, de bandenspanning en de temperaturen van verschillende onderdelen. Slimme mannen kijken op laptopschermen en sommige rijders lopen even snel terug naar het paddock om een plasje te plegen. Zo lang de weersomstandigheden niet plotseling veranderen is bijna iedereen op de grid rustig en relaxed.
De meeste mensen die hier mogen lopen begeven zich gedurende het seizoen om de week in deze heksenketel. Je ziet aan onwennig gedrag precies wie nieuw is en voor het eerst de eer heeft om op deze speciale plek te zijn.
Het wordt pas leuk als de race echt gaat beginnen. Dan is de media verdwenen en zoeken de Vips hun paddockclub of skyboxen op. De monteurs moeten hollen met de karretjes terug naar de pitstraat als de auto's lawaai gaan maken en beginnen aan de formation lap.



Ik weet nog precies dat ik zelf mijn grid-debuut maakte in 2001, tijdens de Grand Prix van San Marino. Twee keer eerder was ik bij de Formule1 geweest, maar had ik niets op de grid te zoeken gehad. Nu moest ik shots gaan maken van de laatste voorbereidingen van Jos Verstappen. Het kwam op mij over als een levensgevaarlijke onderneming, omdat die snelle auto's opeens tussen de mensenmassa door reden.
Even moest ik acclimatiseren, maar het wende snel en uiteindelijk liep ik zo fanatiek te filmen, helemaal achteraan op de grid, dat ik vergat om op tijd weg te zijn. Vanuit zijn commentaarpositie zag Olav mij nog lopen terwijl alle andere cameramensen en fotografen al lang verdwenen waren. Vlak voor de formation lap moest hij me door de portofoon waarschuwen. Als een haas ging ik naar de veilige omgeving van het paddock.
Daar zijn veel grappen over gemaakt.

3 opmerkingen:

  1. Rein, ik zou mezelf ook zo gevoeld hebben. Maar accreditaties in de F1 zijn een soort van heiligverklaring. Wat ik me wel afvraag, was het nu echt Jos Verstappen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ohw, lezen is ook een vak Rein. Het gaat natuurlijk nog steeds over 2001 als je het over Jos hebt. Sorry voor de post. Wel een heel leuk verhaal. Heel herkenbaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ooooow heerlijk :-)
    toch handy zo n Ollie in de buurt.
    groetjes Vivianne

    BeantwoordenVerwijderen

Ik wil reacties altijd eerst even lezen, voor ze op dit weblog worden geplaatst. Daarom kan het even duren voor een reactie wordt gepubliceerd. Ik plaats niet zomaar elke reactie. Het is mijn weblog, dus ik bepaal wat ik een goede reactie vind en wat niet. Als je het er niet mee eens bent, dan moet je lekker zelf een weblog beginnen.
Anonieme reacties zal ik extra kritisch bekijken.