zondag 1 maart 2009

de munt

Utrecht. Cedric van der Gun, de man die ik moet volgen tijdens FC Utrecht – Ajax, maakt een overtreding en krijgt een gele kaart. Het publiek van de Bunnik-side is het niet eens met de beslissing van scheidsrechter Luinge. Ze joelen en gooien alles naar het veld wat ze voor handen hebben. 
Maar daar ben ik...
Met mijn camera sta ik achter het doel van Ajax, om een eventueel scorende Cedric van der Gun te filmen. Net achter de reclameborden, ter hoogte van de lijn van het strafschopgebied. Zeg maar tussen het veld en de supporters.
Dit is niet mijn favoriete positie. Liever ben ik thuis. Of binnen. Je staat met de rug richting tribune en ziet dus niet wat er achter je gebeurt. Er zit weliswaar een gracht tussen, maar dat zegt niets. Ook hoor je voortdurend de spreekkoren. Die zijn niet altijd subtiel of grappig. Ik heb niets met het feit dat al die volwassen mensen er telkens weer ‘Joden, joden’ bij halen als Ajax in de buurt is. Voor mij hoeft dat niet.
Zojuist gooide nog iemand vuurwerk op het veld. Ik zag het op tijd, maakte een close-up van het rotje en schrok me nog een hoedje toen het ding eerder explodeerde dan ik verwacht had. De knal was ook harder dan ik had verwacht. Papier of kruitresten in mijn gezicht.
Maar nu is het publiek boos. Ik weet niet precies op wie. FC Utrecht speelt als een natte krant. Van der Gun maakte een overtreding. Luinge bestrafte die (terecht) met een gele kaart. Een speler van Ajax blijft lang op de grond liggen en het zou kunnen dat hij pijn heeft.
Dit alles steekt de trouwe Utrecht supporters achter me. De aanstekers, proppen papier, muntjes en pannenkoeken vliegen me om de oren. Vooral de pannenkoeken vind ik wel geestig. Ik zie voor me hoe die dikke mannen gisteren in de keuken hebben gestaan om voor de wedstrijd tegen Ajax pannenkoeken te bakken. Ludiek. Zeker nadat een Ajax supporter Marco van Basten uitschold voor pannenkoek.
De aanstekers en muntjes kan ik minder waarderen. Ze kunnen hard aankomen. Dat blijkt als ik een flinke tets op mijn hoofd voel. In een reflex laat ik het statief los en gaat mijn rechter hand richting het geraakte bolletje. Voor me zie ik een muntstuk van twee euro in het gras vallen. Er omheen een regen van aanstekers. Die raken mij gelukkig niet.
Het kan veel erger. Ik ken genoeg verhalen van bekertjes pis die naar cameramensen gegooid werden. Zelf heb ik ooit bij Feijenoord in een soort plexiglazen bushokje gestaan. Daar langs dreven de bakjes friet met mayonaise na afloop naar beneden. Het had me wel beschermd tegen een paar paraplu’s. En bij De Graafschap ben ik lang geleden een hele wedstrijd onder gespuugd door een paar verwende jongentjes. Geen suppoost die stond op te letten. Na die wedstrijd zat mijn hele jas onder de groene fluimen.
Nu probeer ik me weer te concentreren op van der Gun. Dat valt nog niet mee. Hij raakt geen bal. Als ik één kans heb, een overtreding en een paar acties, dan is het veel.
Straks na afloop van de wedstrijd ga ik het geld oprapen. Ik zie zo al drie, vier munten liggen. Die zijn voor mij. Het is een fooi van de kijkers van Studio Sport. Of misschien kan ik het beter zien als mijn gevarentoeslag. Dat is vandaag toch mooi vier euro zeventig.


8 opmerkingen:

  1. Was er ook, naast AH. Het was weer een droevige dag qua publiek. Kan alleen bij voetbal. Bij bijna elke andere sport is het sfeervol, hier altijd link.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wederom een zeeer zeeeeeer bekend verhaal. Ben zelf bij Feyenoord wel eens met een guldentje 25 weg gelopen en ook bij Utrecht was de buit eens 6 euro. Je wordt er gek van.... Dit kan inderdaad alleen bij voetbal.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. bestaan er eigenlijk ook muntvrije vesten of helmen??? Hang een bordje op je rug dat ze beter met briefjes kunnen gooien......

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Daarom gaan "wij" dan ook niet achter het doel aan de Bunnikside staan!

    @Anoniem: we moeten een blauw hesje aan waar vet TV achterop staat! Daar kunnen de laagschedeligen ook uitstekend op mikken!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. och, je houd er altijd wel wat aan over.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Als ze zo gemakkelijk hun geld over het hek smijten, moeten het prefab-pannenkoeken zijn geweest.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. stoetsgrijpen ken je dat nog??
    een mooi plaatselijk limburgs gebruik. Bij bruiloften werd er geld in een brood gedaan en dan gooien, vangen en graaien maar.
    Misschien is dit de hollandse versie pannenkoeken met geld erbij of erin

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Je zal als student-kabelsleper maar eens je handschoenen vergeten XD.

    Of ze kwijt geraken, gelukkig kan je dan rekenen op je collega's...
    Anyway, ik doe voor de veiligheid altijd een muts aan,...

    BeantwoordenVerwijderen

Ik wil reacties altijd eerst even lezen, voor ze op dit weblog worden geplaatst. Daarom kan het even duren voor een reactie wordt gepubliceerd. Ik plaats niet zomaar elke reactie. Het is mijn weblog, dus ik bepaal wat ik een goede reactie vind en wat niet. Als je het er niet mee eens bent, dan moet je lekker zelf een weblog beginnen.
Anonieme reacties zal ik extra kritisch bekijken.