zondag 17 december 2017

waarom ik tegen selfbilling ben

Het jeukwoord van 2017 is wat mij betreft ‘selfbilling’. Ik werd er voor het eerst mee geconfronteerd op 3 juli, vlak voor de zomervakantie. De firma Select AV, die voor verschillende grote opdrachtgevers in de audiovisuele branche de facturen van ZZP’ers verwerkt en vooruitbetaalt, kwam er mee op de proppen. Om hun processen nog efficiënter te maken hebben ze bedacht dat het handiger is als ze zelf de facturen voor freelancers opmaken.
Ik had hier direct geen goed gevoel over. Select AV is een onderdeel van het grote Randstad. Het is in de eerste plaats een uitzendorganisatie en payroll-bedrijf. Daarnaast behandelen ze de factuurtjes van ZZP’ers voor opdrachtgevers als NEP en Ericsson.
Zonder dat mij iets is gevraagd kreeg ik te horen dat ze het per 1 augustus zouden invoeren. Ik moest alleen even toestemming geven. Ik kreeg het gevoel dat me iets door de strot gedrukt werd en dat is nou net de belangrijkste reden waarom ik zelfstandig ondernemer ben geworden. Ik kan er slecht tegen als je mij niet mee laat denken over iets dat mij aangaat. In de eerste mail over selfbilling werd ook de wet DBA genoemd om extra indruk te maken, maar daarvoor ben ik net iets te goed op de hoogte. Hierdoor was ik wel gelijk extra op mijn hoede.
Dezelfde dag heb ik duidelijk laten weten dat selfbilling voor mij geen optie is. Ik zie het niet zitten dat ik een tweede reeks factuurnummers in mijn administratie moet verwerken, dat ik de selfbillingfacturen van Select AV op een andere manier moet controleren dan de facturen van alle andere opdrachtgevers en dat ik bovendien niet langer zelf bepaal wat ik wel en niet in rekening breng. Het is voor mij extra werk en daar heb ik geen zin in. Zeker niet om een gigant als Randstad nog meer winst te laten maken.
Emotie speelde een belangrijke rol. Dat dit tijdens de zomervakantie werd aangekondigd en razendsnel zou worden ingevoerd vond ik verdacht. Dit was uitgerekend dé periode waarin freelancers minder met elkaar konden overleggen. Opeens zat ik op de camping te Googlen en mailtjes naar collega’s en deskundigen te typen.
Het werd een dingetje, maar gelukkig was ik niet de enige die zich gelijk verzette tegen dit plan van Select AV. Met mij kwamen veel meer freelancers uit de omroepwereld in actie. Het leverde de mensen van Randstad een hoop vervelende mailtjes op en ik ontdekte dat ook opdrachtgever NEP niet gelukkig was met de situatie. Uiteindelijk probeerde een hoge meneer van Randstad het nog met mailtjes en telefoontjes te redden, maar uiteindelijk trokken zij aan het kortste eind. Selfbilling werd in onze sector uitgesteld.
Tot een paar weken geleden. Opeens ontvingen alle freelance AV specialisten opnieuw een mail waarin gesteld werd dat Select AV over gaat op selfbilling. Nu per 1 januari 2018. Weer werd ons niets gevraagd. We moeten akkoord gaan, anders kunnen onze facturen niet meer worden uitbetaald. De enige verandering met de correspondentie in de zomer was dat ze nu schreven dat dit niets met de wet DBA te maken heeft.
Nou, wat mij betreft toch wel een beetje. De onzekerheid over de toekomstige wetgeving rond ZZP’ers maakt dat ik extra gesteld ben op mijn zelfstandigheid. Waar mogelijk wil ik als ondernemer onafhankelijk zijn en let ik er op dat er zo min mogelijk sprake is van die verfoeide gezagsverhouding. Ik heb als ZZP’er het liefst helemaal niets te maken met uitzendbureaus of payrollbedrijven.
Wat ik nu weggeef krijg ik nooit meer terug. En wat is de volgende stap? Ik kan dat niet overzien, heb hier geen goed gevoel over en doe dus niet mee. Tot nu toe heeft niemand mij kunnen overtuigen van de voordelen die selfbilling voor mij heeft. Alle eventuele consequenties en mogelijke gevolgen neem ik dan maar voor lief.
En ik ben niet de enige. Het goede nieuws is dat er inmiddels een zeer interessante App-groep is, waarin een grote groep freelancers elkaar goed informeert en op de hoogte houdt over alle ontwikkelingen op het gebied van selfbilling. Cameramensen, geluidsmensen, beeldtechnici, assistenten, chauffeurs, schakeltechnici en andere specialisten hebben zich verenigd. Niet iedereen kan zich even duidelijk uitspreken tegen selfbilling, want de een is meer afhankelijk van de opdrachtgevers die met Select AV werken dan de ander, maar samen staat deze groep kleine zelfstandige ondernemers sterk.

Ik heb inmiddels positieve gesprekken gevoerd met belangrijke mensen binnen NEP. Ook zij zitten niet te wachten op gedoe met de grote groep freelancers waarmee ze zo nauw samenwerken. Ik ga er dan ook vanuit dat dit probleem voor 1 januari op een goede manier wordt opgelost en dat we op prettige manier kunnen blijven werken ZONDER selfbilling. Een fijne geruststelling is alvast dat in onze contracten met NEP staat dat wij onze factuur mogen doorsturen naar de opdrachtgever als Select AV niet op tijd kan of wil betalen. Maar voor onrust zorgt het fenomeen selfbilling wel. Het houdt me bezig zolang dit niet officieel is opgelost. En met mij zijn veel freelance collega’s bezorgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik wil reacties altijd eerst even lezen, voor ze op dit weblog worden geplaatst. Daarom kan het even duren voor een reactie wordt gepubliceerd. Ik plaats niet zomaar elke reactie. Het is mijn weblog, dus ik bepaal wat ik een goede reactie vind en wat niet. Als je het er niet mee eens bent, dan moet je lekker zelf een weblog beginnen.
Anonieme reacties zal ik extra kritisch bekijken.