vrijdag 10 december 2021

Ton

 

"Goedemorgen, het is half elf. Dit is Jan Rein Hettinga, met het lokale nieuws..." 

Strooi er een behoorlijk zachte G overheen en dan weet je hoe het geklonken heeft, ergens eind 1986 bij Start Radio op FM kabelkanaal 101. Ik was veertien en had me aangemeld als vrijwilliger bij de lokale omroep in Geleen. Op dat moment moesten daar de eerste televisiecamera’s nog worden uitgepakt en dus was ik in den beginne redacteur voor de kabelkrant en bij de radio-uitzendingen op zaterdag en zondag. Al snel mocht ik, bij gebrek aan concurrentie, op zondagochtend het lokale nieuws voorlezen in het programma van Ton Raven. Bij sommige berichten had ik geen flauw benul waar het over ging. Mijn algemene ontwikkeling was nog volop in ontwikkeling. Zo heb ik op een ochtend, tot groot plezier van de presentator, voorgelezen dat er een belangrijke beslissing was genomen door het ‘College van BMW’. Pas na enige uitleg (in de uitzending) begreep ik waarom Ton en zijn gast zo hard moesten lachen.

Het kon mij allemaal niet zo veel schelen. Ik had mijn passie gevonden. Gretig las ik boeken met titels als Spreektaal Schrijven en Het Lokale Radioboek. Ik slurpte alle informatie op, die ik kon krijgen van vrijwilligers met meer ervaring en ik pakte onbesuisd elke kans die ik kreeg. Zo werd ik sportverslaggever en ging ik met een taperecorder of een reportofoon naar wielerwedstrijden, handbal of het ijshockey. Niet gehinderd door enige kennis van deze sporten. Ik kan me nog goed herinneren dat bij de Klauterkoers in Sweikhuizen mijn gast opeens weg liep, precies op het moment waarop ik live in de uitzending kwam met een verslag dat een paar minuten moest duren. Totale paniek. Ton Raven zat op dat moment in de studio en redde hij mij professioneel. Danny Nelissen had overigens gewonnen die middag. 

In die tijd heb ik ook eens Mart Smeets geïnterviewd, na afloop van de Amstel Goldrace in Meerssen. Zenuwachtig vroeg ik of hij blij was dat een renner uit een Nederlandse ploeg had gewonnen. Smeets waste mij de oren met de mededeling dat op bladzijde 1 van het Basisboek Journalistiek stond dat je als verslaggever objectief moest zijn... Ik was compleet uit het veld geslagen. Dat was gelijk einde interview en ik moet eerlijk bekennen dat het nooit is uitgezonden. Die avond heb ik het bandje van de Uher zorgvuldig gewist.

Ik kom hier allemaal op door de naam Ton Raven. Die liep ik op Prinsjesdag tegen het lijf. Eind jaren '80 heeft hij de lokale radio verruild voor de lokale politiek. De populaire presentator van Start Radio werd wethouder in het Geleense college van BMW. Ik heb ooit een politieke spot voor Geleens Belang gefilmd en gemonteerd, de partij waarvan hij toen lijsttrekker was. Dat was nog op Super VHS of U-Matic. Daarna had ik de Geleense politicus jarenlang niet meer gezien. Hij is inmiddels Lid van de Eerste Kamer namens de Onafhankelijke Politieke Partijen Nederland en had mij, voor de Troonrede al zien lopen met een camera rond de Grote Kerk in Den Haag. We kletsten even, maar moesten allebei door.

Een paar weken later kreeg ik een mail met het verzoek of ik hem kon helpen met de productie van een spot in het kader van Zendtijd voor Politieke Partijen. Zo stonden we afgelopen week samen op het Binnenhof alsof er in 35 jaar niks veranderd was. Na afloop dronken we koffie bij Dudok en passeerden de namen van oud medewerkers van Lokale Omroep Start de revue. Uiteraard kwam het lokale nieuws van half elf ook nog even ter sprake.





1 opmerking:

Ik wil reacties altijd eerst even lezen, voor ze op dit weblog worden geplaatst. Daarom kan het even duren voor een reactie wordt gepubliceerd. Ik plaats niet zomaar elke reactie. Het is mijn weblog, dus ik bepaal wat ik een goede reactie vind en wat niet. Als je het er niet mee eens bent, dan moet je lekker zelf een weblog beginnen.
Anonieme reacties zal ik extra kritisch bekijken.