vrijdag 2 maart 2007

the phone

Amsterdam. Een tijdje geleden schreef ik een stukje over een pilot die we hebben gedraaid hebben voor Park Lane Productions en de AVRO. Inmiddels heb ik het resultaat gezien en ik kan niet anders zeggen dan dat het een indrukwekkend programma is.
Als ik met hoge verwachtingen kijk valt de montage een beetje tegen, maar de proefaflevering The Phone is meer dan veelbelovend.

De openingsscène:
Er zit twee meisjes in een trendy café. Ze wordt gefilmd door verborgen camera's. Een mobiele telefoon gaat over. Het geluid is dichtbij. Ze kijken rond. Een van de twee pakt haar tas om te luisteren of het haar gsm is. Het toestelletje blijft piepen. Uiteindelijk blijkt dat er een telefoon onder het tafeltje is geplakt. Het meisje in witte blouse vindt de telefoon en neemt twijfelend op.
Een stem zegt: 'Je spreekt met de AVRO. Als je 50.000 euro wilt winnen, druk dan op de 1!'
Ze begint nerveus te lachen en kijkt om zich heen.
'Dit is een grap', zegt ze, terwijl ze het toestel bestudeerd. Dan drukt ze op de 1 en luistert.
'Ga direct naar Centraal Station en open een kluisje met de volgende code… Je hebt zeven minuten'
Ze staat op. Mensen aan andere tafeltjes kijken op. Ze zijn duidelijk verbaasd en nieuwsgierig. Het meisje rent naar buiten…

Een tramhalte in Amsterdam. Weer hoor je een ringtone. Een jongen gaat zoeken en vindt een gsm onder het bankje waarop hij zat. Ook hij neemt op en hoort dezelfde stem. Hij krijgt de opdracht om naar CS te gaan en kluisnummer zoveel te openen. De jongen rent weg.

De kandidaten arriveren vlak na elkaar op Amsterdam Centraal. Je ziet ze zoeken in de hal waar de bagagekluisjes zijn. De een heeft een code, de ander een kluisnummer. De twee ontdekken vrij snel dat ze op elkaar zijn aangewezen om de betreffende locker te openen.
In de kluis ligt een nieuwe telefoon, die piept op het moment dat het deurtje open gaat. De gemene presentator van het programma geeft opdracht om een videoboodschap te bekijken. Zo krijgen de deelnemers aan dit slopende spel een volgende opdracht.


Dit is nog maar het begin van een bloedstollende race door de stad, op weg naar een koffertje met geld. Iedere opdracht die mislukt kost vijfduizend euro. De spelleider blijft altijd op afstand, maar hij is dichter bij dan zijn 'slachtoffers' vermoeden.
Sommigen zullen aan Op jacht naar de schat denken, maar dit programma is veel heftiger voor de kandidaten. Vlak voor ze aan deze race begonnen dronken ze nog nietsvermoedend koffie of waren ze rustig op weg naar huis. Het mooie is dat dit iedereen kan overkomen.
De vormgeving en stijl lijken een beetje op 24 of CSI. Snel en eigentijds. Ik moest ook denken aan de film The Game met Michael Douglas.
Het programma is gedraaid met een indrukwekkende hoeveelheid camera's, waaronder een helikopter met Wescam. Ook beveiligingscamera's worden afgetapt en er wordt gebruik gemaakt van verborgen camera's. De echte televisiecamera's blijven met lange lenzen op grote afstand van de kandidaten. Hierdoor krijgt het geheel een filmisch en bespiedend karakter. Het is bijna beangstigend dat alles in beeld is.
Niet alleen voor de deelnemers is The Phone spannend, maar ook de mensen die toevallig voorbij komen krijgen een vreemd gevoel als de opnamen in de buurt zijn. Een helikopter in de lucht en op de daken van gebouwen staan een soort sniper-achtige cameramannen.
Tijdens het draaien van de pilot in Amsterdam leverde dat in ieder geval een paar grappige taferelen op. Een productieassistent werd aangehouden door de politie. Verderop vroeg een mevrouw aan een cameraman wat er in hemelsnaam aan de hand was. Toen hij zei dat het 'maar' de opnamen waren voor een tv programma werd ze boos. 'Je kan me toch gewoon zeggen wat er aan de hand is!', riep ze kwaad en lichtelijk in paniek.

Nieuwsgierig? Een DVD ligt binnenkort op het buro van de netmanagers.

4 opmerkingen:

  1. Klinkt goed, kom maar door! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. aaah, eindelijk wordt een tipje van de sluier opgelicht.
    Spannend,ben nu al heel benieuwd
    naar de opdrachten.
    groetejs Vivianne

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nou, dat concept is dus aangeslagen! http://zappen.blog.nl/avro/2007/04/17/nieuwe-avro-show-the-phone-mogelijk-wereldwijd-succes

    MICHIEL

    BeantwoordenVerwijderen
  4. waanzinnig leuk.,vooral phone-online van de avro,zal zeker meer gebruikt worden.super verslavend

    BeantwoordenVerwijderen

Ik wil reacties altijd eerst even lezen, voor ze op dit weblog worden geplaatst. Daarom kan het even duren voor een reactie wordt gepubliceerd. Ik plaats niet zomaar elke reactie. Het is mijn weblog, dus ik bepaal wat ik een goede reactie vind en wat niet. Als je het er niet mee eens bent, dan moet je lekker zelf een weblog beginnen.
Anonieme reacties zal ik extra kritisch bekijken.