zondag 9 juni 2013

rue du dronckaert


Wie deze zomer tijdens de Tour de France trouw naar het NOS programma De Avondetappe kijkt, zal op een avond ontdekken wat regisseur Pascal Clement (@paszcal) en ik afgelopen vrijdagochtend in alle vroegte deden in de Dronckaertstraat; een weg tussen het Belgische Kortrijk en de Franse stad Rijsel.
Donderdagavond na zonsondergang zijn we neergestreken in Hotel des Acacias, aan Rue du Dronckaert, bij het Franse dorp Neuville en Ferrain. Lang hebben we er niet geslapen. Het wekkertje ging al om kwart voor vier.
Ik had uitgezocht hoe laat -of liever gezegd hoe vroeg- de zon op zou komen. Met 'gewoon een paar shots' konden we geen genoegen nemen. Het ochtendgloren van een zonnige dag vonden wij de beste setting voor ons filmpje. In deze tijd van het jaar is de consequentie dat je op een onmogelijk tijdstip paraat moet staan. Tussen kwart over vijf en zes uur 's ochtends zou het gebeuren.
Veel shots hadden we niet nodig. Uiteindelijk ging het om materiaal voor een minuut zendtijd. Dat nam niet weg dat we even moesten doorwerken. Snel keuzes maken. Als we zouden treuzelen was het moment voorbij.
Het uitfloepen van de straatverlichting miste ik op een haar na. Dat was pech. Ik had de camera net even uitgeschakeld. Een overstekende kat was me vervolgens ook te snel af, maar verder leek alles raak deze morgen. Het was magic hour. De lucht werd knal oranje. Het zonnetje kroop langs houten elektriciteitspalen omhoog. Een haan kraaide, de hond blafte, vogeltjes floten en duiven roekoeden. In de verte hoorden we het voortrazende verkeer op de autoroute A22-E17 tussen Gent en Lille.
Roubaix was niet ver, maar had niets te maken met ons wielerverhaal. Ook denk ik niet dat er ooit serieus is gekoerst in Rue du Dronckaert. Verder vertel ik niks.
Ik filmde de grens. Een rijtje huizen. Totaalshots van verschillende kanten. We maakten een rijder met de auto, waarvan ik vermoed dat deze in de montage zal sneuvelen. De beelden met opkomende zon waren veel mooier.
Om kwart over zes was het echt gedaan. De zon stond alweer te hoog. Ik kon alleen nog een paar close opnamen maken van straatnaambordjes. Op de disk stond een kleine achttien minuten ruw materiaal. Een goede score. Voor zeven uur waren we terug in het hotel en zaten we tevreden aan het ontbijt.
Ik zou dolgraag vertellen waarom we uitgerekend in de Dronckaertstraat gedraaid hebben, maar dat is nog even geheim. Tot 8 juli, denk ik.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik wil reacties altijd eerst even lezen, voor ze op dit weblog worden geplaatst. Daarom kan het even duren voor een reactie wordt gepubliceerd. Ik plaats niet zomaar elke reactie. Het is mijn weblog, dus ik bepaal wat ik een goede reactie vind en wat niet. Als je het er niet mee eens bent, dan moet je lekker zelf een weblog beginnen.
Anonieme reacties zal ik extra kritisch bekijken.