zondag 22 december 2013

tot slot

Lieve lezers van Reinonline,

Ik wil jullie hartelijk danken. Zeven en een half jaar mocht ik lief en leed met jullie delen. Regelmatig heb ik ongevraagd mijn gal gespuwd, ergernissen van me afgeschreven en als het moest kon ik zelfs cynisch zijn. Het werd allemaal gelezen. Deze weblog trok heel wat bezoekers die, tussen de leuke stukjes over de televisiewereld door, mijn mening door hun strot geduwd kregen.
Nu is het klaar. Missie volbracht. Ik stop ermee. Bij deze neem ik afscheid van jullie, maar niet voor ik het even uitgelegd heb.
Deze week mocht ik meewerken een grote productie met acht camera's, waaronder twee cranes en een zogenaamde Furio-dolly. De dag begon met een zeer uitgebreide luxe lunch. Aan het eind van de maaltijd nam de regisseur het woord. Daar waar ik verwachtte dat het een normale regiebespreking zou worden keek hij om te beginnen in mijn richting. Hij hakkelde even, zocht naar de juiste woorden en verontschuldigde zich voor het matige eten. Vervolgens zei hij dat hij ter voorbereiding op deze klus al mijn blogs had bestudeerd. Hij had dagen zitten lezen en al mijn kritiek op regisseurs, producers, decorbouwers en andere opdrachtgevers in zich opgenomen. Hij gaf toe dat hij bloednerveus was, want een blogwaardige fout is kennelijk snel gemaakt.
Iedereen moest lachen. Ik lachte mee, maar had inmiddels een knalrode kop. Het is natuurlijk makkelijk om achter je laptop met woorden te rommelen en zodoende een al dan niet genuanceerde mening te formuleren, maar het is iets anders als je er in het bijzijn van een grote groep zeer gewaardeerde collega's op wordt aangesproken.
Vervolgens gingen we over tot de orde van de dag, maar gedurende deze middag en avond werd mij duidelijk dat de goede man al mijn op- en aanmerkingen wel degelijk in zijn oren had geknoopt. Het kan ook zijn dat we te maken hadden met een natuurtalent. Ik kon de bevlogen en super enthousiaste regisseur in ieder geval op geen enkele misser betrappen. Hij had alles onder controle en wat nog het ergste is: Hij deed zijn werk op een manier zoals de hele ploeg het prettig vindt.
Je hoeft dus echt niet te schreeuwen om een groot team aan te sturen. En er zijn kennelijk regisseurs die niet alleen weten wat ze willen, maar ook hoe ze hun mensen zo ver krijgen om die plannen uit te voeren. Regisseurs die je beter en sterker maken. Die motiveren en positief blijven. Die zorgen dat de ploeg risico's durft te nemen. Een schouderklop geven als het mooi is en niet te hard oordelen als het even niet lukt. Samen zoeken naar de beste oplossingen. Regisseurs die van alle verschillende disciplines op de hoogte zijn en weten wat je wel en niet kan vragen. Die buitengewoon creatief en sociaal zijn.
Iedereen werd er super vrolijk van.
Het enige nadeel is dat geen weblog er nog iets aan kan verbeteren. Ik kan hier niks sappigs over schrijven. Als iedereen, uit angst voor onaardige stukjes, zo zijn best gaat doen, dan kan ik beter inpakken met mijn cameramannenweblog. Zo is er geen lol meer aan.
David Grifhorst, je wordt bedankt!







6 opmerkingen:

  1. Jammer heroverweeg je beslissing
    De ervaren tv makers moeten de volgende generatie opleiden
    Zo is het al jarenlang bij gebrek aan een goede opleiding
    Spreek uit ervaring
    Dus nogmaals denk nog even overna
    Heb genoten de laatste tijd
    Groeten Pelsky
    Keesjan Pel

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel jammer! Ik zal je blogs erg missen.
    Misschien denk je er nog eens over na.
    Er zijn nog zoveel mensen die je blogs niet bestudeerd hebben, en waar je nog zoveel over kunt schrijven.
    Denk er nog maar eens heel goed over na!
    Groetjes René

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit ga je nooit lang vol houden Jan-Rein!
    Deze blog doe je erg goed en wordt zeer gewaardeerd, en dat weet je ook!
    Dus niet zeuren en vanaf het nieuwe jaar weer gewoon verder zoals je diep in je hart ook wilt!
    Fijne feestdagen Jan-Rein!!!

    Groeten,
    Ron

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Misschien toch nog een blog over het programma dat je met deze goede regiesseur hebt gemaakt? of een linkje van de tv-uitzending NOS Inhuldiging Op Televisie, je bent zelf te zien op 6.53 ! http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1385663

    Ik hoop toch nog op veel blogs!

    Groeten van een fan,
    Tim

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Is het feest der herkenning echt voorbij?

    BeantwoordenVerwijderen

Ik wil reacties altijd eerst even lezen, voor ze op dit weblog worden geplaatst. Daarom kan het even duren voor een reactie wordt gepubliceerd. Ik plaats niet zomaar elke reactie. Het is mijn weblog, dus ik bepaal wat ik een goede reactie vind en wat niet. Als je het er niet mee eens bent, dan moet je lekker zelf een weblog beginnen.
Anonieme reacties zal ik extra kritisch bekijken.