woensdag 15 januari 2014

over bloggen

Van Nanzhu, student op de School voor Journalistiek in Utrecht, kreeg ik een mailtje. Voor het vak 'blog' moet zij een visie schrijven en hierin een stelling beargumenteren. Hiervoor heeft ze argumenten van verschillende bloggers nodig. Ze vraagt of ik mijn mening wil geven over de volgende stelling:

'Bloggers mogen alleen bloggen als ze ervaring hebben met het onderwerp.'

Ik ben het er eigenlijk wel mee eens, maar heb er toch een tijdje over na moeten denken. Het is misschien iets te stellig, want op internet zijn er eigenlijk geen wetten en regels.
In principe mag iedereen zelf weten waarover hij of zij blogt. Het is ook maar net voor wie je wilt bloggen. Als je het puur voor jezelf of voor je moeder doet, dan maakt het natuurlijk geen fluit uit.
Maar een blog wordt interessanter als je dicht bij jezelf blijft. Bij je eigen interesse, op je eigen vakgebied of schrijft over een eigen specialisme. Ook denk ik dat het helpt als je een herkenbaar onderwerp hebt waarover je blogt. Uiteindelijk geldt ook voor een blog dat je een doelgroep voor ogen moet hebben of iemand in gedachten moet houden waarvoor je schrijft. Vanzelf zullen anderen met deze interesse de blog vinden en -als het goed is- waarderen.
Ik schrijf hier, op www.reinonline.nl, al ruim zeven jaar over mijn avonturen als cameraman. Een enkele keer maak ik een uitstapje. Dan gaat het opeens over kamperen of over mijn kinderen, maar ook in die gevallen zijn het nog steeds mijn eigen avonturen of bevindingen die ik beschrijf.
Ik heb me voorgenomen om niet te bloggen over onderwerpen waarbij ik zelf niet echt betrokken ben. Soms is de verleiding groot, maar ik doe het in principe niet. Hierdoor krijgt mijn blog hopelijk iets authentieks en bovendien is de kans veel kleiner dat ik dingen opschrijf die niet blijken te kloppen.
Nu heb ik het makkelijk, want mijn bestaan als cameraman is behoorlijk afwisselend. Er is eigenlijk elke dag wel een onderwerp waarover ik kan schrijven.
Maar als blogger ga je ook beter om je heen kijken. Meer opletten op details en je voortdurend afvragen of je ergens iets mee kunt; of dat je er een draai aan kan geven. Ik ben altijd op zoek naar bijzondere invalshoeken en dat maakt mijn werk of mijn leven eerlijk gezegd nog leuker.
Nu ik er zo over nadenk, denk ik dat je vooral een eigen weg moet inslaan. Een blog moet ergens over gaan, een vast terugkerend thema hebben, herkenbaar zijn en je moet vooral afspraken met jezelf maken. Als je het goed wilt doen en langere tijd vol wil houden, dan moet je meer dan gewoon geïnteresseerd in een onderwerp zijn of veel ervaring op een bepaald gebied hebben. En moeite doen. Voor een goede blog moet je moeite doen. Misschien in het begin niet, maar op termijn zeker.
De grap is dat als je lang blogt, je vanzelf ook een soort van autoriteit op bloggebied wordt.




\



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik wil reacties altijd eerst even lezen, voor ze op dit weblog worden geplaatst. Daarom kan het even duren voor een reactie wordt gepubliceerd. Ik plaats niet zomaar elke reactie. Het is mijn weblog, dus ik bepaal wat ik een goede reactie vind en wat niet. Als je het er niet mee eens bent, dan moet je lekker zelf een weblog beginnen.
Anonieme reacties zal ik extra kritisch bekijken.