dinsdag 14 oktober 2014

twijfels

De Broadcast Magazine van oktober is er! Ook deze maand is het weer een superdikke glossy, met onder andere mijn vaste column Point of View. Voor iedereen die nog steeds geen abonnement heeft  plaats ik hier de tekst van mijn laatste bijdage. Over twijfels.


Ben je nog beschikbaar? Nù! Er is iemand ziek en jij bent de laatste die we kunnen bellen…
Ik ben liever eerste keus, maar de planner van het facilitair bedrijf bedoelt het goed. Het gaat om een korte studioklus en ik heb tijd, dus maak ik haar blij en spring in mijn auto.
Op weg naar Hilversum slaan ze toe; de twijfels. Die heb ik na twintig jaar nog steeds. Niet meer elke week, maar vaak genoeg. Dan is mijn werk ineens weer even spannend. Gewoon, omdat ik geen fouten wil maken. Een misser die me de kop kost of me nog jaren achtervolgt. Het is dus de angst voor klachten of om op mijn bek te gaan.
Je moet weten dat ik niet vaak in een studio sta. Meestal doe ik ENG, sport of grote evenementen. Een quiz of een talkshow in de studio is meer ‘lopendebandwerk’ en dat bedoel ik zeker niet onaardig. Het zijn rijdende sneltreinen waar je op moet springen. Daar verwachten ze dat iedereen precies weet wat hem of haar te doen staat. De cameramensen moeten het hele riedeltje kennen en razendsnel anticiperen. Als een ervaren cameraman een bepaald programma of een specifieke camera vaker gedaan heeft is het totaal niet ingewikkeld, maar voor de invalkracht is elke opdracht opnieuw spannend. Temeer omdat ze zeggen dat je zo goed bent als je laatste shot.
Aan de late kant arriveer ik in Hilversum. Ik weet niet waar ik het beste kan parkeren, meld me bij de verkeerde ingang en eenmaal binnen stel ik me voor aan iemand uit het publiek, in de veronderstelling dat dit de eerste cameraman is. De namenlijst op het in de haast toegestuurde callsheet is voor mij een compleet vreemdelingenlegioen.
Een paar minuten later sta ik al in ‘mijn’ hoek van de studio. De dolly is splinternieuw en ik moet even zoeken naar de knoppen om ‘Camera 2’ te ontgrendelen. Er is me beloofd dat dit de makkelijkste van de zes camera’s is. Ik weet inmiddels ongeveer wat me te doen staat. Ik hoef slechts drie verschillende uitsneden te maken en moet maar twee keer snel verplaatsen. Het is te hopen dat ik goed begrepen heb op welke momenten.
Ik sta bijna dagelijks voor heter vuren, maar dit is onbekend terrein. Er kijken meer dan 1 miljoen mensen naar dit programma en het is live, maar het is vooral de regisseur die ik niet teleur wil stellen. Het is een grote naam in Omroepland en we hebben nog niet vaak samengewerkt. Ik word ook licht nerveus van de collega’s op de vloer die met behulp van de ‘extern-knop’ op hun camera kritisch meekijken. Die druk weegt zwaarder dan de gemiddelde camera.
Mijn linker duim rust tegen de zoomknop. Met mijn rechterhand heb ik de focusmolen vast. Beide handpalmen zijn klam van zweet. Een zip in beeld is snel gemaakt. Bij deze minimale scherptediepte is de gast in beeld snel uit focus.
De regieassistent telt af. De leader loopt. Vervolgens praat iedereen doorelkaar. De regisseur, zijn assistente en de schakeltechnicus. Op de achtergrond hoor ik iemand van de redactie en uiteraard moet ik het gesprek aan tafel volgen.
Uiteindelijk gaat het hartstikke goed. De vijftig minuten vliegen voorbij. Het is een eitje. Opgelucht zet ik de camera uit.
Ik denk dat de angst om ‘ontmaskerd’ te worden gezond is. Een echte cameraman kan namelijk nooit achterover leunen. Geen dag is hetzelfde. Ieder programma kent zijn aangename en onaangename verrassingen. Daar kan ik alleen op inspelen zolang ik serieus te werk ga. Ik wil me altijd goed voorbereiden. Mijn spullen controleren en nog eens controleren. Vooraf bedenken waar ik tegenaan kan lopen en fris aan een klus beginnen. Alleen zo overleef ik al die nieuwe uitdagingen. Ik geloof er heilig in dat ik scherp ben en het vak leuk blijf vinden, zolang ik me druk maak.

1 opmerking:

Ik wil reacties altijd eerst even lezen, voor ze op dit weblog worden geplaatst. Daarom kan het even duren voor een reactie wordt gepubliceerd. Ik plaats niet zomaar elke reactie. Het is mijn weblog, dus ik bepaal wat ik een goede reactie vind en wat niet. Als je het er niet mee eens bent, dan moet je lekker zelf een weblog beginnen.
Anonieme reacties zal ik extra kritisch bekijken.