donderdag 12 september 2019

hulde

Het is vrijdagmiddag, bijna vijf uur. We hebben zojuist het optreden van Ilse de Lange gerepeteerd en zitten nu aan een pittig courgettesoepje. Matthijs komt bij onze tafel staan. De presentator vindt dat het tijd is voor een plechtig moment en roept iedereen bij elkaar. De hele technische ploeg, de regisseur en het bedienend personeel. Ook de koks van het Mediacafé in de Westergasfabriek moeten hun pannen even op een laag pitje zetten. 
Nieuwsgierigheid is gewekt. Waar wil Van Nieuwkerk naartoe?
Hij begint een vrolijk betoog over de goed verlopen eerste week van alweer het vijftiende seizoen. Sommige presentatoren willen zich nog wel eens vergissen en spreken dan over ‘mijn programma’, maar Van Nieuwkerk heeft het consequent over ‘ons programma’. Dat siert hem. Deze speech gaat dan ook over de prettige werksfeer en dat zelfs de locatie bijdraagt aan het succes van de show. Hoe De Wereld Draait Door ooit is begonnen in Studio De Plantage en dat sommige mensen er al vanaf de beginjaren bij zijn.
Daar komt de aap uit de mouw. Een van de koks is vandaag exact twaalf en een half jaar in dienst. Het is voor de goede man zelf een totale verrassing. Dat maakt het alleen maar leuker. Matthijs plaatst de jubilaris op een voetstuk van mooie woorden. Daarop volgt een luid en lang instemmend applaus van alle aanwezigen. Petje af voor zijn bijdrage aan alle programma’s die op deze locatie worden gemaakt. Het eten is namelijk altijd voortreffelijk. De technische ploeg kan dat beamen. Zij komen nog eens ergens, maar de catering is zelden beter dan hier in de Westergasfabriek. Matthijs benadrukt op onnavolgbare wijze dat een goede maaltijd altijd een positieve invloed heeft op het humeur van mensen. Het draagt er aan bij dat iedereen hier graag komt werken en alle medewerkers zich met passie en liefde inzetten voor de programma’s die hier vandaan komen. Wij knikken instemmend. Wederom klinkt er applaus. 
Ook het werk van koks is dus van grote invloed op het succes van een televisieprogramma. Lekker eten zorgt voor blije en tevreden mensen. Het goede gemoed, zoals Van Nieuwkerk dat noemt. Het is een simpele wet die op bladzijde 1 van het Basisboek Televisiemaken zou moeten staan. 
Het moment van waardering duurt maximaal vijf minuten. Aan de andere kant van de grote ramen breken de wolken open. De jubilerende medewerker staat nu letterlijk en figuurlijk in het zonnetje. Hij krijgt een klein cadeautje. De kracht van deze gebeurtenis zit hem in de overtuigende wijze waarop alle lof en hulde wordt gebracht. Het is welgemeend. Een mooie bijkomstigheid is dat het hele team nu goedgemutst aan een nieuwe uitzending begint. We gaan er weer iets lekkers van maken. 
Zo simpel kan het zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik wil reacties altijd eerst even lezen, voor ze op dit weblog worden geplaatst. Daarom kan het even duren voor een reactie wordt gepubliceerd. Ik plaats niet zomaar elke reactie. Het is mijn weblog, dus ik bepaal wat ik een goede reactie vind en wat niet. Als je het er niet mee eens bent, dan moet je lekker zelf een weblog beginnen.
Anonieme reacties zal ik extra kritisch bekijken.