donderdag 7 februari 2008

copypaste journalistiek

Hilversum. De afgelopen week heb ik weer eens ontdekt hoeveel quasi serieuze internetsites er zijn, die feitelijk niets meer doen dan het overnemen van het nieuws dat anderen verzamelen. Copypaste. Zonder iets te vragen jatten ze hun content bij elkaar. In veel gevallen vermelden ze er niet bij waar de informatie vandaan komt. Laat staan dat ze de inhoud feitelijk controleren.
Ik had een verhaaltje over het AVRO programma The Phone en dat is gelijk overgenomen door verschillende websites. Letterlijk. In dit geval deden de meeste dieven nog aan bronvermelding, maar ik weet vrijwel zeker dat geen enkele site de AVRO of de producent heeft gebeld om te controleren of het wel klopt wat ik geschreven heb. Aan mij is niet gevraagd of ze mijn bijdrage mochten overnemen.
De verhaaltjes die ik deze week schreef over de verborgen camera’s van Peter R de Vries zijn door nog veel meer sites overgenomen. Natuurlijk is het grappig dat mijn weblog en de officiële DutchView-site mee liften op de publiciteit-tsunami rond Joran van der Sloot, maar ik ontdek ook hoe slecht veel journalisten, webredacteuren en webloggers lezen. Het verhaal is hier en daar behoorlijk uit zijn verband gerukt en er zijn conclusies aan verbonden die totaal niet kloppen. Even bellen of mailen om een en ander na te vragen doen ze niet. En als wij iets recht willen zetten, dan blijkt dat sommige sites onbereikbaar zijn.
Ik opende mijn verhaal over de verborgen camera’s met de zin: ‘Natuurlijk is het volkomen terecht dat Peter R de Vries de credits krijgt voor het oplossen van de zaak Holloway, maar de bijdrage van DutchView ENG verdient op zijn minst een eervolle vermelding.’ Ik heb in al mijn trotse enthousiasme nooit bedacht dat iemand deze zin negatief zou kunnen uitleggen. Een journalist van Radio1 belde naar DutchView met de vraag of wij verbolgen waren. Deze gast belde tenminste nog.
Op internet circuleren inmiddels de gekste verhalen. Op ergens lees ik dat het een grof schandaal is dat Peter R ons bedrijf niet één keer heeft genoemd. Waar deze mafkees dit vandaan haalt is mij een raadsel.
Peter R. de Vries is juist een programma dat heel goed voor ons zorgt. DutchView stond -zoals gebruikelijk- gewoon op de aftiteling. De technicus zelfs mét foto. Hij is ook door Peter meegenomen naar Pauw en Witteman, RTL Boulevard en Hart van Nederland. Hoeveel credits kan je krijgen? Bovendien is dit (gewoon) ons werk en krijgen we er keurig voor betaald.
Volgens mij was de tendens van mijn verhaaltjes juist dat wij super trots zijn op onze verborgen camera’s én op de samenwerking met de mensen van Peter R de Vries. En voor wie dat er niet helemaal uitgehaald heeft; Bij deze!

Aan alle luie copypaste journalisten wil ik nogmaals vragen of ze contact met mij willen zoeken als ze een stukje van deze site willen overnemen of uit zijn verband gaan trekken. Ook als je mijn foto’s wil gebruiken kan je gewoon even een mailtje sturen. Het mag bijna altijd, mits ik er van weet.

3 opmerkingen:

  1. Joran vd Sloot, niet Joram ;)

    Verders inderdaag ronduit lullig van deze mensen om niet even te mailen of te bellen. Maar ik denk dat lang niet alle berichten die je leest van jou zijn gecopypaste ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @reposte: inderdaad, niet inderdaag ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Ik wil reacties altijd eerst even lezen, voor ze op dit weblog worden geplaatst. Daarom kan het even duren voor een reactie wordt gepubliceerd. Ik plaats niet zomaar elke reactie. Het is mijn weblog, dus ik bepaal wat ik een goede reactie vind en wat niet. Als je het er niet mee eens bent, dan moet je lekker zelf een weblog beginnen.
Anonieme reacties zal ik extra kritisch bekijken.