maandag 4 oktober 2010

cokkie

Intercity Utrecht – Maastricht. Op mijn eerste dag bij AT5 werd ik voorgesteld aan Conelis Toorenspits, Cokkie voor intimi. Nog voor ik de man goed en wel een hand gegeven had maakte hij me uit voor ‘Pánnekoek!’ In plat Amsterdams werd de eerste cameraman -die mij net had aangenomen- ook uitgemaakt voor pannenkoek, want Cokkie was niet gediend van types met zo’n vreemd accent.
Al snel ontdekte ik dat iedereen een pannenkoek was, maar toch bleef ik de rest van mijn carrière bij de Amsterdamse zender een beetje bang voor Cokkie. Je kon om niets een ongelofelijke veeg uit de pan krijgen en dan maakte het echt niet uit wie of wat je was. Ik moet wel toegeven dat ik uiteindelijk nooit op mijn donder heb gekregen van deze chef-wagenpark.
Ook niet toen ik op een vrijdagavond bij mijn ouders in Geleen ontdekte dat ik de autosleutels van een camerawagen nog in mijn zak had. Zelfs niet nadat ik een auto, die ik ’s ochtends had opgehaald bij de garage (waar deze was gerepareerd na een schade van 7.000 gulden), dezelfde avond weer moest inleveren bij diezelfde garage met een vergelijkbare schade. Waarschijnlijk vond Cokkie mij desondanks een grappig ventje.
Wat hij niet aan mij waardeerde was dat ik openlijk moeite had met zijn echte werk. Cokkie deed het wagenpark er een beetje bij. Hij was ondertussen (in zijn ogen) de beste scannerrijder van Amsterdam. Elke nacht scheurde hij achter de politie en brandweer aan om ongelukken, branden, ontruimingen, moorden en andere rampen vast te leggen. Dat kon Cokkie zo goed dat hij vaak eerder ter plaatse was dan de hulpdiensten. Het leverde regelmatig schokkende beelden op, temeer omdat de man vies was van het woord statief.
Ik heb niets met deze lijkenpikkerij en toen ik het van mijn baas een keer verplicht moest doen heb ik zo langzaam gereden dat ik overal te laat kwam. Je moet als scannerrijder natuurlijk niet voor elk stoplicht wachten. Zeker niet als het groen is. Na deze ene keer hoefde ik niet meer, vooral omdat Cokkie die dag met meer en beter materiaal terug kwam dan ik, terwijl hij geen dienst had.
Op een dag werd Ajax kampioen en braken de supporters zoals gebruikelijk het Leidscheplein af. Cokkie was uiteraard ter plaatse, evenals een paar pelotons ME. De mensen op het plein werden door een commandant met megafoon verschillende keren gewaarschuwd. Toen de agent voor de zoveelste keer opriep om naar huis te gaan en de ME zich aan het eind van de Leidschestraat had opgesteld besloot Cokkie dat het lang genoeg had geduurd. Hij ging achter de eerste agenten staan, startte zijn camera en vervolgens kon je op het bandje horen hoe de cameraman zelf heel hard de legendarische woorden ‘CHARGE CHARGE!’ riep, waarop de Mobiele Eenheid het plein schoon veegde.
Waar deze bijzondere collega is gebleven weet ik eerlijk gezegd niet. Ik heb al jaren niets meer van hem gehoord. Toch zou het me niet verbazen als je hem ’s nachts nog steeds kan vinden bij de Texaco in de Marnixstraat, niet ver van het hoofdbureau van politie, met in zijn auto een camera, fototoestel, kogelvrijvest, zwaailicht en iets wat lijkt op een scanner.

8 opmerkingen:

  1. Herkenbaar!

    Denk dat we met z'n allen tientalle verhalen hebben uit die tijd rondom cokkie!

    Zo herinner ik me een verjaardagsfeestje van hem op zn woonboot (jaja, een eer; deze pannekoek mocht erbij zijn) waarbij plotseling 3 brandweerwagens, en de brandweerboot met loeiende sirenes langs kwamen.... cadeautje brengen... ;-)

    Leuk om weer oude tijden terug te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Cokkie is nog steeds actief als nieuwsjager met nog steeds dezelfde welbespraakte edoch soms grove mond.

    Hij heeft een tijd gedraaid voor Hart van Nederland maar is daar 'wegens omstandigheden' uitgeknikkerd. Nu is hij weer terug bij AT5 als nieuwsjager.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Cokkie ..... tja wie kent hem niet.
    enige tijd geleden bij een plofkraak,
    had ik wat interessant fotomateriaal
    Ik loop naar een van de heren bij de gekraakte pinautomaat en doe mijn verhaal.
    de man van de rabobank heeft interesse .... en zegt dan....."dit is toch het gebied van Cokkie Toorenspits" dit is best grappig.
    Maar goed zoals Camjo ook al aan geeft de grote Toorenspits heeft een nogal grote mond en helaas voor hem kon hij deze niet altijd in houden, met als gevolg dat geen omroep hem nog inhuurde.
    En bij AT5 was geen ruimte meer.
    Dus moest hij wat anders......
    Tegenwoordig is Toorenspits Verkeersregelaar.

    de man die tv land aan zijn voeten had is verkeersregelaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. hij was wel de grootste en beste scanner camera man werkte dag en nacht en had de nodige maten die voor hem werkte, al de andere waren jaloers op hem . een man met een groeten mond maar met een hart van goud. j.p

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Cokkie is precies wat Anoniem zegt! een Toppert!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb het vak ook van Cokkie geleerd,
    Een betere leermeester kon ik me niet bedenken.
    Tuurlijk had hij ook z'n nukken, maar die tijd was dat wel nodig.
    Idd doet hij verkeers gerelateerd werk, en hij doet het goed.
    Hij heeft een top baan, en zoals Rein afsloot idd een mooie wagen met zwaailicht portofoon......
    Zonder camera maar Cokkie laat zijn sporen na.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Jeetje Cokkie! Die ken ik al uit de tijd dat we 's nachts op het Museumplein via een ietwat aangepaste autoradio naar de politieberichten luisterden (1972). De scanner kwam pas later. Met 'we' bedoel ik een klein groepje met auto's die daar verzamelden. Een mooie tijd! Amsterdam was toen erg rustig 's nachts en alle verkeerslichten stonden op knipperen, dus je was in een mum van de ene naar de andere kant van de stad. Veel gelachen en veel meegemaakt. Zelf nog heel lang persfotografie gedaan. Ja, zijn taalgebruik kon niemand omheen. Ondanks dat Cokkie welbespraakt was, zaten er meer pleurisjes en tyfusjes in een zin dan klinkers. De laatste keer dat ik hem sprak was bij een ernstige aanrijding op de A10 waar ik getuige van was. Uiteraard gewapend met camera. Ben benieuwd hoe het met hem gaat.

    BeantwoordenVerwijderen

Ik wil reacties altijd eerst even lezen, voor ze op dit weblog worden geplaatst. Daarom kan het even duren voor een reactie wordt gepubliceerd. Ik plaats niet zomaar elke reactie. Het is mijn weblog, dus ik bepaal wat ik een goede reactie vind en wat niet. Als je het er niet mee eens bent, dan moet je lekker zelf een weblog beginnen.
Anonieme reacties zal ik extra kritisch bekijken.