woensdag 30 april 2014

Lang leve de regionale omroep!

Hier de complete tekst van de column die ik schreef voor het aprilnummer van Broadcast Magazine. Een open brief aan staatssecretaris Sander Dekker:

Geachte heer Dekker, zijne excellentie

Graag wil ik het even met u hebben over de regionale omroepen in ons land. Het baart mij namelijk zorgen dat u van plan bent om de huidige structuur rigoureus te veranderen. Ik heb begrepen dat u deze organisaties het liefst samenvoegt, onder wil brengen bij de landelijke Publieke Omroep en dat u nog meer gaat snijden in het budget. ‘Niets doen is geen optie’, zou u op een bijeenkomst van alle regionale omroepen hebben gezegd.
Ik ben slechts cameraman, maar ik weet wel zeker dat het een slecht plan is om ‘Hilversum’ de dienst uit te laten maken bij de regionale zenders. Daar krijgen we spijt van.

Alleen al het afgelopen jaar heb ik mogen meewerken aan verschillende grote uitzendingen bij negen van de dertien regionale zenders. Ik kan u dus uit eigen ervaring vertellen dat het totaal verschillende organisaties zijn, die ieder voor zich functioneren in provincies waar mensen andere verwachtingen hebben van de regionale media.
RTV Utrecht, TV Rijnmond, TV West, RTV Noord-Holland, Omroep Flevoland en AT5 dat zijn misschien wel randstadszenders die passen in een vorm waarbij ze met hun regionale redactie invulling geven aan een uurtje ‘RegioTV’ op een landelijke raamzender. Maar van L1, Omroep Brabant, RTV Oost, Omrop Fryslân, RTV Drenthe, Omroep Zeeland en RTV Noord kunt u dit niet verwachten. Echt niet.
De omroepen die wat verder van Hilversum, Amsterdam en Den Haag gevestigd zijn drijven meer op de regionale cultuur. Denk aan carnaval, fyrljeppen, de Brabantse Dag, het kaatsen, gildes en schutterijen, bloemencorso’s, skûtsjesilen of andere evenementen en gebeurtenissen. Dan is er ook nog de streektaal. Er zijn zoveel mooie streekgebonden tradities die we juist in ere moeten houden en waarbij de regionale omroep de afgelopen jaren een steeds grotere rol is gaan spelen.
Daar snappen ze, met alle respect, in Hilversum helemaal niets van. Ik lees in artikelen over de op handen zijnde veranderingen kreten als ‘slagvaardigheid’, ‘de dominantie van internationaal kapitaalkrachtige partijen’ en ‘voor de samenleving één herkenbare partij’. Onzin natuurlijk, waaruit blijkt dat de NPO die regionale partijen niet serieus genoeg neemt.
Eerlijk gezegd maakt het geen fluit uit welk logo er op de plopkap komt te staan. Het gaat er om dat die regionale zenders over het algemeen al precies doen waarvoor de publieke omroep bedoeld is. Ze hebben een zeer belangrijke journalistieke functie waar het gaat om het controleren van de lokale en regionale macht en ze zijn inmiddels onmisbaar voor het behoud van de regionale identiteit. Altijd in de buurt en heel herkenbaar.
Loop maar eens met een camera door Maastricht en ze vragen of je van L1 bent. In Leeuwarden denken het eerst aan de Omrop en in Ugchelen willen ze weten of Angelique Krüger van Zomer in Gelderland ook komt. Die regionale zenders zorgen voor een belangrijk wij-gevoel in de provincie en dat doen ze nu al met ontzettend weinig geld.
De regionale omroep is ooit begonnen met eenmansploegen, het fenomeen Camjo en de zelf monterende verslaggever. Iedereen heeft daar al een dubbelfunctie. Ze moeten super creatief zijn met mensen en middelen om hun programmering rond te krijgen. In de meeste regio's is de Varia-redactie helaas al lang verdwenen. Wegbezuinigd.

Beste staatssecretaris, laat de regionale omroepen gerust meer met elkaar overleggen en vaker met de NOS samenwerken. Laat ze daar waar mogelijk faciliteiten, mensen en kennis delen als dat financiële of inhoudelijke voordelen oplevert, maar zorg ervoor dat Omrop Fryslân, L1, Omroep Brabant, RTV Oost, Omroep Gelderland en al die andere mooie zenders zelfstandig blijven. Laat ze zelf hun keuzes maken en als ze dat willen op een eigen kanaal. Geef ze juist de ruimte en liefst iets meer dan nog minder geld. Maak het alsjeblieft niet nog moeilijker.

Lang leve de regionale omroep!



1 opmerking:

  1. Ik ben het voor een groot deel met je eens Rein, alleen valt het mij heel erg op dat veel van die regionale omroepen meer bezig zijn met het runnen van een bedrijf i.p.v. televisie maken.
    Als je soms ziet wat een enorm kader er is ten opzichte van de werkvloer, kunnen een aantal managers echt wel het veld ruimen.
    Ook zie ik vaak dat ze heel erg het NOS journaal of RTL nieuws willen evenaren en helemaal uit het oog verliezen dat ze maar een regionale omroep zijn.
    Het is wel eens goed dat ze weer eens met beide beentjes op de grond worden gezet.

    Een nauwere samenwerking met Hilversum moet mogelijk zijn.
    Waarom kan een nieuwsitem niet bij de regionale als bij de landelijke omroep worden uitgezonden? En het argument van dat de regionale een ander item willen dan de landelijke is echt onzin, 9 van de 10 keer zijn het 2 identieke nieuwsitems.

    Ook met het argument dat camjo's goedkoper zouden zijn ben ik het niet eens.
    Vaak zijn ze veel langer bezig met het maken van een item, dan dat ze dit met een cameraman zouden doen.
    Vaak is de cameraman al bezig met het maken van de snijshots en/of het opstellen van een interviewsetting, terwijl de verslaggever nog met een voorgesprek bezig is of met het radiointerview.
    Ik werk zelf zo'n 17 jaar als cameraman. In de tijd dat ik begon als cameraman draaide ik samen met 1 verslaggever vaak 2 items op 1 dag en nu zie ik de camjo's echt niet meer dan 1 item per dag maken. Dus of het allemaal efficiënter is, ik vraag het me af.
    En dan heb ik het nog niet gehad over de inbreng/ideeën van een cameraman of editor.

    Misschien ben ik nog teveel van de oude stempel, maar ik ben voorstander van kwalitatieve televisie en radio i.p.v. dat er heel veel geld gaat naar dure gebouwen en managers.

    BeantwoordenVerwijderen

Ik wil reacties altijd eerst even lezen, voor ze op dit weblog worden geplaatst. Daarom kan het even duren voor een reactie wordt gepubliceerd. Ik plaats niet zomaar elke reactie. Het is mijn weblog, dus ik bepaal wat ik een goede reactie vind en wat niet. Als je het er niet mee eens bent, dan moet je lekker zelf een weblog beginnen.
Anonieme reacties zal ik extra kritisch bekijken.