zondag 13 november 2016

Jan

Op zaterdag 14 november 1981 was Jan van Ooijen voor het eerst bij de nationale intocht van Sinterklaas. In die tijd werkte hij voor de NOS, als chauffeur van de materiaalwagen. Het was nog gebruikelijk dat de chauffeurs van televisiewagens gekleed waren in een kostuum en de hiërarchie was zo strikt dat de techniekwagen altijd voorop reed, als tweede kwam de regiewagen en daarachter pas de materiaalwagen. Zo gingen ze weg in Hilversum en zo kwamen ze aan op locatie. In dit geval in Hindeloopen.
Sindsdien heeft Jan van Ooijen de intocht zesendertig keer gedaan. Hij was er veel vaker bij dan Sinterklaas zelf. In het begin gooiden ze hun wagens vol met kabels en vervolgens hadden ze dagen de tijd om op locatie uit te vogelen hoe de klus het beste aangepakt kon worden. Er werd vooral gewerkt met vaste camera’s. Toen de eerste handcamera’s hun intrede deden stonden er gerust vijftig mensen langs de route om één kabel van vijfhonderd meter te begeleiden. Om de tien meter een. Al die beginnend assistenten leerden van Jan de kneepjes van het vak.
Het werd technisch en logistiek steeds ingewikkelder. Begin jaren negentig is Jan begonnen met het maken van kabelplannen. Hij tekende de kabelloop naar verschillende posities op een plattegrond en berekende vooraf hoeveel kilometer kabel ze nodig hadden. Op locatie zorgde hij dat alle kabels er netjes bij lagen, dat op de juiste punten een overspanning werd gemaakt, dat koppelpunten op logische plekken kwamen en dat alles na afloop weer snel en soepel opgeruimd kon worden. Zo waakte hij er ook voor dat ze niet meer veel te veel materiaal meenamen. 
Het maken van die puzzel vond Jan het mooiste wat er is. Ieder jaar weer deed hij dit met hart en ziel. Dit tot grote tevredenheid van zijn collega’s én van de zeer loyale opdrachtgever. Eerst de NOS, toen de NPS en nu de NTR. Zesendertig keer had hij kippenvel als de stoomboot eindelijk in het zicht van de camera's kwam.
Maar in mei 2017 bereikt hij de pensioengerechtigde leeftijd en dat betekent dat de intocht in Maassluis, afgelopen zaterdag, zijn allerlaatste was. Aan het eind van de vlekkeloos verlopen televisie-uitzending werd Jan van Ooijen op de aftiteling bedankt voor zesendertig jaar trouwe dienst. De man die altijd op de achtergrond opereerde, maar zo’n belangrijke bijdrage leverde, werd -volkomen terecht- in het zonnetje gezet. Het emotioneerde de gepassioneerde hoofdassistent even en dat zegt alles over zijn liefde voor het vak. Het is toch geweldig dat iemand na zoveel jaren nog steeds zo betrokken zijn werk doet.
Ik maak alvast een diepe buiging voor deze fijne collega en neem mijn petje af. Misschien kunnen we met Sinterklaas een standbeeld vragen voor deze schitterende oer-assistent, dat we dan bij de ingang van het Mediapark plaatsen als ode aan alle keihard werkende mensen die altijd op de achtergrond blijven, maar die absoluut onmisbaar zijn .5 opmerkingen:

 1. Arnold-Jan Scheer13 november 2016 om 09:11

  Verdiend eerbetoon. Gefeliciteerd Jan

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jan is een held! Veel geleerd en veel gelachen tijdens de sint-intochten 1998,1999,2000, de koninginnedagen 2000 en 2001 en de geweldige Euro2000 in Belgie en Nederland. Jan BEDANKT! En dat idee van een standbeeld vind ik terecht!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Met Jan samengewerkt in Zwolle en Kampen fantastisch mens hij is de Sinterklaas(Baas) van allemaal.
  Dank Jan.

  BeantwoordenVerwijderen

Ik wil reacties altijd eerst even lezen, voor ze op dit weblog worden geplaatst. Daarom kan het even duren voor een reactie wordt gepubliceerd. Ik plaats niet zomaar elke reactie. Het is mijn weblog, dus ik bepaal wat ik een goede reactie vind en wat niet. Als je het er niet mee eens bent, dan moet je lekker zelf een weblog beginnen.
Anonieme reacties zal ik extra kritisch bekijken.