zaterdag 13 november 2021

kan je?


Hallo, ik ben op zoek naar een cameraman voor morgennacht. Ben jij dan toevallig beschikbaar? Kan je zaterdag nog draaien in Groningen? Er is een last minute aanvraag binnengekomen voor vanavond. Jij bent de láátste op mijn lijstje. Wil je de komende week misschien naar Spanje voor een reality-programma? Ik heb je naam van die-en-die en die zei dat jij een goeie bent. Ik heb een héle leuke klus voor je. Kan jij deze week nog voor ons werken? Ik kan nog niet zeggen waar het voor is. Mag ik vragen of je alsjeblieft even je beschikbaarheid kan doorgeven voor de komende maand? Wat doe je maandag, dinsdag, woensdag, donderdag of vrijdag? Kan je gisteren? 

Ken jij toevallig nog een goede cameraman voor de eerste drie weken van december? Een leerling anders? Of iemand die enige ervaring met video heeft? Iemand die wel eens televisie heeft… gekeken.

 

Het is een compleet gekkenhuis in Omroepland. Alsof we de eerste coronamaanden van 2020 er nu dubbel en dwars bij krijgen en alvast vooruit werken voor alle volgende lockdowns. Grote bedrijven, die altijd alles pakten wat ze pakken konden, geven nu opdrachten terug, omdat ze geen beschikbaarheid hebben. Er zijn al Nederlandse tv-programma’s gedraaid met een Belgische ploeg. Laatst is er een programma live uitgezonden zonder beeldtechnici in de controlekamer, simpelweg omdat er niemand meer te vinden was.

Mensen die zichzelf cameraman of -vrouw noemen heb je in alle soorten en maten. Op dit moment is er meer dan voldoende werk voor cameramensen met ervaring, die breed inzetbaar zijn en een regisseur of onzekere verslaggever kunnen ondersteunen. Op de voorkeurslijstjes van veel programmamakers kom je steeds dezelfde namen tegen en dat maakt het voor planningen en producers soms heel ingewikkeld. Het grootste probleem is nu vooral dat er bij lange na niet genoeg technici zijn, die op de achtergrond de boel aan elkaar kunnen knopen. Tegenwoordig vereist de audiovisuele sector ook steeds meer kennis van computernetwerken en IP-nummers, maar types die daar handig mee zijn, worden overal gevraagd.

Wanhopige planners zoeken zich ook helemaal suf naar goede geluidstechnici. Dat is bij de televisie een beroepsgroep die in financieel opzicht nooit serieus is genomen. Geheel ten onrechte is er een tijd lang gedacht dat het fenomeen ‘geluidsman’, met een mixer op zijn buik en een hengel in de hand, overbodig zou worden. Nu blijkt het tegendeel. De afgelopen jaren hebben zij steeds meer complexe techniek op hun bordje gekregen. Acht zenders tegelijk, de verantwoording over tijdcode, liefst ook een paar minicamera’s, alle bronnen los opnemen en er ondertussen ‘even’ voor zorgen dat iedereen op de set kan horen wat er gezegd wordt. Liefst na afloop ook even het materiaal overschrijven en als het kan een droneshot tussendoor maken. Zij zijn absoluut onmisbaar, alleen krijgen ze nog steeds minder betaald dan een putjesschepper in Timboektoe. Het resultaat is dat er bijna geen verse aanwas is en dat er ieder jaar een paar van de betere iets anders gaan doen. Het is een uitstervend ras.

Omroepland is leuk en het werk spreekt absoluut tot de verbeelding, maar jonge mensen kijken anno 2021 ook steeds meer naar de verdiensten en naar secundaire arbeidsomstandigheden, zoals werktijden en de stressfactor. Op die punten scoort Hilversum niet altijd even goed. 

Zelf heb ik in de coronatijd ontdekt hoe belangrijk het is om als ZZP’er mijn kansen nóg meer te spreiden. Toen de omroepwereld even helemaal geen werk voor mij had ben ik me gaan richten op opdrachten van het bedrijfsleven en vanuit de culturele sector. De livestreams zijn erbij gekomen en dat is een relatief nieuwe vraag, die ook nu nog steeds voor veel werkgelegenheid zorgt. Iedere dag zijn er heel wat professionals druk in de weer met hybride evenementen en registraties voor partijen die ontdekt hebben dat je helemaal geen omroep meer nodig hebt om een concert, wedstrijd of voorstelling in audiovisuele vorm bij een doelgroep te krijgen. Waar we voor de coronapandemie onze focus voornamelijk op de televisiewereld hadden, is er nu een hele online-markt bij gekomen. Prettige bijkomstigheid is dat ze daar minder snel zeuren over een paar euro’s meer of minder. Dat is tenminste mijn ervaring.

Ik ben razend benieuwd of het zo druk blijft. Tot het eind van dit jaar ben ik bijna uitverkocht. Nieuwe coronamaatregelen kunnen natuurlijk voor verrassende verschuivingen zorgen. De eerste mailtjes over projecten die op de tocht staan heb ik inmiddels ontvangen, maar als de boel onverhoopt toch weer op slot gaat, dan komen er ook weer opdrachten bij. Je kan er eigenlijk niks van zeggen. Laat staan dat ik nu in een glazen bol kan kijken voor 2022 of zelfs de jaren daarna. Ik ben heel benieuwd hoe onze sector zich verder zal ontwikkelen, maar op dit moment hoor je mij niet klagen.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik wil reacties altijd eerst even lezen, voor ze op dit weblog worden geplaatst. Daarom kan het even duren voor een reactie wordt gepubliceerd. Ik plaats niet zomaar elke reactie. Het is mijn weblog, dus ik bepaal wat ik een goede reactie vind en wat niet. Als je het er niet mee eens bent, dan moet je lekker zelf een weblog beginnen.
Anonieme reacties zal ik extra kritisch bekijken.