zaterdag 12 juli 2008

doe maar

Rotterdam. Het was tweede pinksterdag. 23 mei 1983. Ik was tien en zat in de zesde klas van de basisschool. Pinkpop was nog in Geleen. Met mijn vriendje Erik struinde ik in de omgeving van het Burgemeester Damenpark, op zoek naar buttons en andere prullaria. We keken onze ogen uit. Pinkpoppers waren volgens onze ouders vreemde gasten. Ze hadden ons uitgebreid gewaarschuwd voor de gevaren van sex, drugs en rock ‘n roll. We mochten niets aannemen.
Ergens in de goot vonden we een half doorgesneden aardappel, met op de vochtige kant een afdruk van het Pinkpoplogo. Erik en ik stempelden deze op onze hand en dachten zo binnen te komen.
In het gedrang bij de kassa’s raakte ik mijn vriendje vrij snel kwijt. Helemaal vooraan vertelde een norse controleur dat ik naast de stempel ook in het bezit moest zijn van een toegangskaart. Ik loog dat deze kwijt was geraakt. De man vond dat niet overtuigend en zei dat ik mijn moeder moest gaan melken, waarop ik bijdehand antwoordde dat zij binnen zat. Iemand achter me kreeg medelijden of werd ongeduldig en gaf mij een zetje. Opeens was ik binnen.
Tien jaar en ik was al op Pinkpop. Het was maar goed dat ze thuis van niks wisten.
Onwennig liep ik over het festivalterrein. Nena zong over 99 luchtballonnen. Het was het begin van de middag. De Janse Bagge Bend was net klaar. Hoewel de sfeer relaxed was vond ik het allemaal super spannend. 
Waarschijnlijk heb ik niet langer dan een kwartiertje rondgekeken. Op de grond vond ik een tijdschema, waarop te lezen was dat mijn favorieten pas aan het eind van de dag zouden optreden. Doe Maar vanaf acht uur. Zo lang kon ik onmogelijk wachten. Dan zou mijn vader ongerust de Mobile Eenheid inschakelen.
Een beetje teleurgesteld slenterde ik naar de uitgang. Bij de poort werd een nieuwe stempel op de rug van mijn hand geperst en kreeg ik een nieuw kaartje. Dat had ik niet verwacht. Maar zo kon ik dus later opnieuw naar binnen. Het was een unieke kans om mijn held Henny Vrienten toch te zien optreden.
De weg naar huis heb ik aan een stuk gehold. Hijgend legde ik uit wat me was overkomen en dat ik ’s avonds naar Doe Maar ging. Het verhaal viel in eerste instantie niet in goede aarde. Mijn ouders vonden het helemaal niet vanzelfsprekend dat ik nog eens in mijn eentje tussen al dat blowende gepeupel ging lopen. Te gevaarlijk.
Hoe ik het voor elkaar kreeg weet ik niet meer, maar uiteindelijk gaven ze toestemming om een half uurtje te genieten van Doe Maar. Mijn vader en moeder gingen mee en zouden buiten op me wachten. Stipt om half negen moest ik terug zijn. Ik was dolgelukkig.
Maar om acht uur stond Doe Maar nog niet op het podium. Sterke kerels reden, daar in de verte, heen en weer met grote zwarte kisten. Ik zag op mijn communiehorloge de minuten verstrijken. Het duurde en het duurde. Van wat er om mij heen gebeurde kan ik me nu, vijfentwintig jaar later, niets meer herinneren. Ik was volledig gefocussed op dat podium en mijn digitale Pontiac.
Vijf voor half negen spoedde ik me richting uitgang. Een paar minuten later dan afgesproken was weer ik bij mijn ouders. Precies op dat moment hoorden we de eerste Skaklanken van Doe Maar. Ik moest even huilen en stapte achterop de fiets van mijn vader.
Die avond werd Doe Maar bekogeld met eieren en rotte tomaten. Het was het begin van het einde. Een paar maanden later maakte de band bekend dat ze uit elkaar zouden gaan. Mijn kans om Henny en Ernst te zien spelen leek definitief verkeken. 

(wordt vervolgd)


2 opmerkingen:

  1. Ongetwijfeld vertelt het vervolg hoe het uiteindelijk toch nog allemaal goedgekomen is bij de reünieconcerten van 8 jaar geleden en nu? Ik heb in 2000 ook de kans gegrepen om de helden waarvoor ik destijds te jong was om ze live te kunnen zien, alsnog in levende lijve te aanschouwen. Als klein jongetje liep ik helemaal voorover van de buttons op mijn spijkerjasje en ik heb ooit een hele middag op mijn fiets door het dorp gereden omdat het gerucht ging dat Henny Vrienten bij ons in het dorp bij iemand op bezoek was.

    Een vergelijkbare ervaring als jij heb ik meegemaakt met Drukwerk. Weliswaar was ik daar niet zo'n grote fan van als van Doe Maar, maar ze waren toch ook een behoorlijk populaire exponent van de Nederpop-hype. Ze speelden die avond in een feesttent bij ons in het dorp. Ik had met mijn ouders al een hele tijd gewacht en staan kijken naar artiesten die me niet boeiden. Op een gegeven moment besloten mijn ouders dat het toch echt kinderbedtijd begon te worden. Zwaar teleurgesteld liep ik met ze richting uitgang, toen we ineens de bandleden van Drukwerk tegenkwamen. Ze liepen pal langs ons af en als ik mijn hand had durven uitsteken, had ik Harry Slinger kunnen aanraken. Een absolute kick voor een kind van de lagere school (de basisschool moest nog ingevoerd worden). Mijn smeekbedes aan mijn ouders om nog éven te mogen blijven vonden echter geen gehoor en met tranen in mijn ogen hoorde ik de heren hun hit 'Marianneke' spelen terwijl wij inmiddels buiten de tent stonden.

    Andere band, vergelijkbare ervaring, hoewel ik betwijfel of ik Drukwerk nog ooit live ga zien spelen...

    MikeD

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Doe Maar fantastisch:-)
    Ik werkte in de artiestenvoyer in het Hilversumse en ontmoette de helden toen ze nog mijlenver van de
    BN status verwijderd waren,super!
    Ik zag ze live in een dorps jongerencentrum dat voor de glegenheid het toegestane aantal publiek had verdubbeld,pffff.
    Maar ach ,ik fotografeerde in die tjd ,(was zo n zolderkamerartieste;-)en had een puik plekje aan de zijkant van het podium en de destijds geschoten plaatjes heb ik tot op de dag van vandaag bewaard...

    @ Mike D
    Heb in diezelfde periode een live concert van Drukwerk gezien en beleefd eveneens in een jongerencentrum en dat was in Monnickedam...
    Zij speelden de zaal plat en de sterren van de hemel en dat wel 2 uur lang:-)Grandioos!!
    groetjes Vivianne

    BeantwoordenVerwijderen

Ik wil reacties altijd eerst even lezen, voor ze op dit weblog worden geplaatst. Daarom kan het even duren voor een reactie wordt gepubliceerd. Ik plaats niet zomaar elke reactie. Het is mijn weblog, dus ik bepaal wat ik een goede reactie vind en wat niet. Als je het er niet mee eens bent, dan moet je lekker zelf een weblog beginnen.
Anonieme reacties zal ik extra kritisch bekijken.