maandag 11 maart 2013

camerapolitie


Sinds kort ben ik onbezoldigd beleidsadviseur van de Camerapolitie. Een vrij nieuwe instantie die toezicht houdt op al het camerawerk in Nederland. En dat is broodnodig, want iedereen denkt tegenwoordig maar dat hij of zij kan filmen. Het wordt tijd dat er kritisch wordt gekeken naar al die video's en dat er stevig wordt opgetreden tegen alle filmers die er een zooitje van maken. Of dat nou amateurs zijn of mensen die zichzelf professional noemen.
Met een beetje mazzel gaat onze overheid de Camerapolitie officieel erkennen en kunnen we binnenkort ook echt sanctioneren, want de uitholling van het camerawerk moet een halt worden toegeroepen. Stop de erosie van het opgenomen beeld.
Noem dit gerust ouderwets gezeur. Geneuzel van conservatieve beeldpuristen, zo je wilt. Maak de Camerapolitie desnoods uit voor een stelletje zeurpieten, bromberen of mierenneukers, maar de tsunami aan slecht camerawerk die we anno 2013 over ons heen krijgen is om knettergek van te worden. En wij weten ook heus wel dat er ergere problemen op de wereld zijn, maar het loopt zo langzamerhand de spuigaten uit. Wat we tegenwoordig op televisie en internet allemaal voorbij zien komen aan beeldbagger is een ware ramp voor het oog. De verloedering van de basisregels der compositie en dat eeuwige gestofzuig met apparaatjes die kunnen filmen; het kan echt niet langer zo doorgaan.
Op termijn gaan we zeker de beeldboeren aanpakken die ons opzadelen met wiebelende shots terwijl het statief in beeld staat. Gasten die interviews nog steeds durven te draaien voor een kale witte muur of -erger- met cameralampen die de geïnterviewde min of meer verblinden. We maken korte metten met collega's die vol trots nog een Redhead uit hun lichtkoffer halen. En er komen hoge boetes voor onnodige groothoeklensvertekening.
Maar de allerhoogste prioriteit heeft momenteel de meest voorkomende kardinale camera-technische fout. Iets waar de Camerapolitie zich unaniem kapot aan ergert. En het neemt alleen maar toe. Bijna dagelijks zien wij talloze nieuwe voorbeelden voorbij komen. Het lijkt alsof niemand zich er druk over maakt. Zonder enige gene zet men maar filmpjes op Facebook die in de basis gedraaid zijn op een manier die -in elk geval door de Camerapolitie- ten strengste verboden is. Iets waar we keihard tegen op moeten treden.
En dat gaan we ook doen!
Wij verklaren de oorlog aan alle filmpjes die zijn opgenomen met een iPhone in de verkeerde richting. Je moet het toestel natuurlijk dwars houden en niet rechtop. Het beeldkader is 16 bij 9. Dus niet 9 bij 16!!!
Hoe vaak moeten wij dat nog zeggen?!
We hangen onze televisies toch ook niet dwars in de woonkamer!
Wij kunnen hier zo boos over worden.
Onze ogen zitten niet voor niets naast elkaar en niet boven elkaar. De mens kijkt breedbeeld en daar heeft God lang over nagedacht. Hoe kom je dan in hemelsnaam op het idee om een filmpje op z'n kant te maken?
En dan hebben we het voor de duidelijkheid niet over kunstenaars of reclamemakers met een visie. Zij kennen de regel en wijken er bewust van af. Dit gaat vooral over alle iPhone-Fellini's die ons terroriseren met goedbedoelde filmpjes van dansende kinderen, van popconcerten waar ze doorgaans helemaal achteraan staan of met filmpjes van dieren die leuke trucjes doen.
Dat een lieve buurvrouw van twee huizen verderop per ongeluk haar toestel verkeerd vast heeft tijdens het filmen is nog tot daar aan toe, maar we zien ook steeds vaker opnamen voorbij komen van ervaren televisiemedewerkers. Redacteuren, verslaggevers, beroemde journaallezers en ja... zelfs van mensen die zichzelf cameraman durven te noemen.

Filmpjes maak je om iets vast te leggen voor de eeuwigheid. En heel misschien maak je per ongeluk wel eens stomtoevallig een unieke opname. Dat weet je nooit vooraf. Wie weet stort er een vliegtuig neer in je shot. Of er gebeurt totaal onverwacht iets wat DWDD-waardig is. Dan zit je stom te kijken met dat idiote op-zijn-kant-perspectief.
Dus wen er nou niet aan.
Film dwars!
Want voor je het weet heb je de Camerapolitie op je dak.
Je bent gewaarschuwd. En geen ge-ja-maarrrr.








2 opmerkingen:

Ik wil reacties altijd eerst even lezen, voor ze op dit weblog worden geplaatst. Daarom kan het even duren voor een reactie wordt gepubliceerd. Ik plaats niet zomaar elke reactie. Het is mijn weblog, dus ik bepaal wat ik een goede reactie vind en wat niet. Als je het er niet mee eens bent, dan moet je lekker zelf een weblog beginnen.
Anonieme reacties zal ik extra kritisch bekijken.