woensdag 25 oktober 2017

mongool

Ook ik was zondagavond perplex toen Max Verstappen een tijdstraf van 5 seconden aan zijn raceoverall kreeg voor het, op spectaculaire wijze, inhalen van Kimi Räikkönen in de allerlaatste ronde van de grandprix van Amerika. Ik vond nog dat Verstappen verdacht rustig bleef op het moment dat ze hem vertelden dat hij geen derde, maar vierde was geworden. Heel netjes was het overigens niet van de organisatoren, dat ze wèl in de gelegenheid waren om de Fin van Ferrari helemaal naar het podium te halen, maar dat niemand onze Max even apart kon nemen om hem te informeren over die belachelijke wijziging in de uitslag. Heel de wereld wist wat er aan de hand was, behalve Max. Die vergat pardoes zijn helm en liep beteuterd de trap af richting paddock.
Hoeveel tijd er zat tussen dat wegloopshot en het opgenomen interview bij Ziggo-verslaggever Jack Plooij weet ik niet, maar heel lang kan het niet geweest zijn. De teleurstelling bleek inmiddels omgezet in boosheid en de Limburgse coureur was er kennelijk van overtuigd dat er een mongool schuld had aan deze idiote beslissing. Een eikel, probeerde de interviewer nog. Mongool, herhaalde Max.
Thuis op de bank is het makkelijk om iets te vinden van zulke uitspraken. Het leek mij niet heel diplomatiek en ik wist gelijk dat dit een relletje zou opleveren, maar ik had ook alle begrip voor de woede van Verstappen. Als we allemaal heel afgewogen gaan reageren wordt de wereld wel liever, maar misschien ook saaier. In eerste instantie leek het mij vooral een onhandige uitspraak in de richting van de FIA stewards en ik dacht dat zij heel boos zouden worden. Aan teleurgestelde mongooltjes dacht ik helemaal niet.
De volgende avond las ik dat met name het AD, De Limburger en L1 zich die dag hadden opgewonden over de krachtterm ‘mongool’. De media hadden een woordvoerder van de Stichting Downsyndroom gevonden, die heel keurig verwoordde dat de uitspraak van Max vervelend kon zijn voor mensen met het syndroom van down. Op Twitter en Facebook vond ik een paar reacties van mensen die het jammer vonden dat Max ‘mongool’ gezegd had.
Nu hoor ik je denken, waarom schrijft Rein hier over? Normaal gesproken schrijft hij alleen over de dingen waar hij zelf rechtstreeks bij betrokken is of over zijn belevenissen in de televisiewereld. Nou, dat klopt. Maar ik heb natuurlijk, in een grijs verleden, vaak genoeg samen met Jack Plooij staan ellebogen bij het interviewvierkantje van de Formule1, om vervolgens een mompelende Kimi Räikkönnen op te vangen. Ik kan je zeggen dat je dan heel blij bent als er een keer iemand staat die duidelijk is en niet blijft hangen in politieke onzin. Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen moraalridder ben en stiekem wel kon lachen om de ‘mongool’ die bij Max vanuit zijn tenen kwam. Ik heb ook vaak interviews met Jos Verstappen gedraaid, dus ik weet hoe dicht het appeltje bij de boom is gevallen. Je moet de familie Verstappen nou eenmaal niet boos maken, dat kan iedereen weten.
Daarnaast vind ik dat we tegenwoordig wel heel fijngevoelig reageren met z’n allen. Ik weet niet of we er iets mee opschieten als we ons gelijk aangesproken voelen en boos reageren wanneer kanker, homo of mongool een keer in een opwelling buiten de context gebruikt wordt als scheldwoord. Soms moet je ook iets van je af kunnen laten glijden en het zou zeker helpen als de media niet elk potentieel vuurtje overgieten met de hoeveelheid brandstof waarop Max een halve race kan rijden. In een paar Facebookreacties heb ik het dan ook opgenomen voor Max.
Tot…
Tot ik gisterenmiddag mijn wekelijkse rondje als pauzeouder op het schoolplein maakte. Jongens uit groep 7 en 8, die afgelopen zondagavond heus niet om 23.30 uur nog naar Ziggo Sport zaten te kijken, waren elkaar welgemeend en vrij massaal aan het uitmaken voor mongool. Het woord had in anderhalve dag een complete revival meegemaakt. En als het op het schoolplein van de Apollo11 in De Meern zo was, dan vrees ik dat het op bijna alle andere basisscholen in Nederland ook het geval geweest is. Max heeft een voorbeeldfunctie, of hij nou wil of niet. Honderden, zo niet duizenden, leerkrachten en pleinouders zijn deze week druk met het uitbannen van dit nare scheldwoord. Als Max het zegt is het misschien nog net grappig, maar als kinderen massaal elkaar of zelfs hun leerkrachten, trainers, scheidsrechters en ouders welgemeend gaan lopen uitmaken voor mongool, dan is de humor natuurlijk ver te zoeken. Ik geloof daarom toch dat ik aan mijn vriend Jack Plooij ga vragen of hij het komend weekend samen met Max een filmpje kan opnemen met de betere scheldwoorden voor beginners. Een kleine lieve cursus schelden mét gevoel voor humor. Dan denk ik aan woorden als: Oelewapper, flapdrol, pannenkoek, bosbes, watervlo, halve zool of FIA steward. Ik hoor het Max graag zeggen.





2 opmerkingen:

  1. Jammer Jack Plooij, kans gemist om op een gepaste manier op het verhaal van Jan-Rein te reageren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mongool bestaat al sinds eeuwen als scheldwoord.
    In de tijd dat ik op de basisschool zat werd ik ook weleens uitgemaakt voor mongool, zal t ook vast zelf geroepen hebben her en der. Tis niet dat max nu opeens het woord mongool als scheldwoord heeft uitgevonden.

    BeantwoordenVerwijderen

Ik wil reacties altijd eerst even lezen, voor ze op dit weblog worden geplaatst. Daarom kan het even duren voor een reactie wordt gepubliceerd. Ik plaats niet zomaar elke reactie. Het is mijn weblog, dus ik bepaal wat ik een goede reactie vind en wat niet. Als je het er niet mee eens bent, dan moet je lekker zelf een weblog beginnen.
Anonieme reacties zal ik extra kritisch bekijken.