maandag 4 februari 2019

LiveU

Sommige zaken veranderen nooit. Zo had ik deze week een statief in mijn handen waar ooit de letters N.O.B.ingegraveerd zijn. Het Nederlands Omroepproductie Bedrijfbestaat sinds 2002 niet meer, maar dat statief werkt nog altijd prima. Andere zaken veranderen ongemerkt snel in Omroepland. Met name op het gebied van verbindingen zijn er de laatste jaren vele nieuwe mogelijkheden. Zo schreef ik op 3 april 2016 een blog over een live presentatie vanaf het veld bij Ajax, met Studio Sport verslaggever Joep Schreuder. Dat verhaal ging met name over het opruimen na afloop. Ik had het nog geen drie jaar geleden over het oprollen van lange kabels en het inklappen van de satellietschotel… Inmiddels is dat bij klussen als deze prehistorie. 
Afgelopen zondag deed ik een vergelijkbare klus. Weer met Joep langs de lijn. Nu bij PSV, maar zonder satellietwagen en lange kabels. In plaats daarvan had ik een rugzak met daarin de zogenaamde LiveU; een klein apparaat dat met behulp van een stuk of zes SIM-kaarten beeld en geluid in hoogwaardige kwaliteit kan verzenden via het draadloze 4G netwerk. Wat we een paar jaar geleden nog deden met een SNG-operator, een kabelassistent, een geluidsman en een cameraman deden we nu nog slechts met z’n tweeën. Bij veel klussen doet een cameraman het al helemaal in zijn eentje, alleen noemen we hem dan niet langer cameraman, maar ‘pakezel’. 
In ieder geval gaat de verbinding bij zo’n live stand-upper bijna nooit meer via schotels. Het signaal hoeft geen tienduizenden kilometers meer af te leggen door de ruimte. We versturen de beelden simpelweg via het draadloze telefoonnetwerk. Dat is een enorme verandering in de televisiewereld. Deze techniek bestaat alweer een tijdje en met name bij nieuwsachtige programma’s wordt de LiveUof een vergelijkbaar apparaat al langer intensief gebruikt, maar inmiddels is het zo ingeburgerd dat we niet meer zonder kunnen. Het is zo simpel dat iedereen er mee kan werken, zelfs ik.
Het levert ook weer een hoop nieuwe mogelijkheden op, want je hoeft niet langer vooraf te bedenken waar je kabels naartoe moeten. In principe kan je vrij rondlopen met zo’n ding op je rug en het is wachten op de dag dat zo’n apparaatje standaard is ingebouwd in elke camera. Als  je werkt met een verslaggever als Joep is deze techniek zeker een hele verbetering. Die ging altijd al het liefst alle kanten op, maar nu kan dat ook probleemloos. 
De eerste 25 jaar van mijn carrière is er genoeg aangepast, maar dat ging altijd geleidelijk en de nieuwe apparaten leken in zekere zin altijd nog een beetje op de oude. Je ziet pas wat er allemaal veranderd is als je ver terug kijkt en opeens een oude Betacam SP videorecorder ziet met daarop de logo’s van bedrijven die al lang niet meer bestaan. Momenteel gaat het echter keihard met alle technische ontwikkelingen in de audiovisuele wereld. Die LiveU is slechts een simpel voorbeeld. Het is dan ook een interessante vraag waar het met ons naartoe gaat. Hoe snel blijven de vernieuwingen elkaar opvolgen? Ik heb soms het gevoel dat we in een rollercoaster zitten die eerst jarenlang traag omhoog ging en nu het punt van de vrije val heeft bereikt. Er staan ons een paar spannende loopings te wachten. Waarschijnlijk is de televisiewereld over een paar jaar al compleet veranderd. Alleen dat degelijke statief uit de jaren ‘90… Het zou zomaar kunnen dat zo’n ding over tien jaar nog steeds keurig zijn werk doet. 


foto: Kees Rutten

2 opmerkingen:

  1. Niet alleen het statief zal hopelijk over een tiental jaren zijn werk nog doen, maar jij als cameraman/pakezel ook nog. Laat er vooral niet té veel veranderen....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jha, de tijd vliegt. Nog niet zolang geleden waren we opgetogen als we het modem met 128k hoorde verbinden in plaats van met 64k. Yippee !! Maarrrrr, net als thuis met WiFi, hoe zit met de straling Jan Rein, is daar naar gekeken ? Met de komst van 5G en 4K TV, loop je straks met 10 5G SIM kaarten op de rug, enige vorm van stralingsbescherming van organen en hoofd lijkt me toch wel op z'n plaats ?

    BeantwoordenVerwijderen

Ik wil reacties altijd eerst even lezen, voor ze op dit weblog worden geplaatst. Daarom kan het even duren voor een reactie wordt gepubliceerd. Ik plaats niet zomaar elke reactie. Het is mijn weblog, dus ik bepaal wat ik een goede reactie vind en wat niet. Als je het er niet mee eens bent, dan moet je lekker zelf een weblog beginnen.
Anonieme reacties zal ik extra kritisch bekijken.