zaterdag 8 juni 2019

verplichte AOV voor ZPP is OK!

Ik ben voorstander van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP’ers.  Volgens mij moeten we blij zijn dat de overheid eindelijk iets voor ons doet. 

Op dit moment hebben heel veel ZZP’ers hun zaakjes niet op orde. Van alle freelance cameramensen, geluidsmensen, editors, redacteuren en regisseurs die ik spreek heeft het merendeel niets geregeld. Geen pensioen en geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. We roeptoeteren dat het te duur is en dat verzekeringen toch niet uitkeren als puntje bij paaltje komt of als paaltje tegen puntje knalt. Iedereen kent wel een verhaal van mensen met kleine gebreken, die door verzekeraars worden geweigerd of waarvan bepaalde risico’s worden uitgesloten. De scepsis is groot, zeker als het over commerciële verzekeringsmaatschappijen gaat. Dat begrijp ik, maar dit is ook precies de reden waarom ik positief sta tegenover de huidige plannen van het kabinet. Misschien ben ik naïef, maar ik denk persoonlijk liever mee over een werkbaar en betaalbaar sociaal vangnet voor iedereen, dan dat ik de huidige wildwest-situatie in stand wil houden.

In de kamerbrief over die verplichte AOV staat het volgende:

“Er komt een wettelijke verzekeringsplicht voor zelfstandigen tegen het arbeidsongeschiktheidsrisico. Het doel van deze verzekeringsplicht is om naast de bestaande werknemersverzekering ook andere werkenden te beschermen tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid en te borgen dat iedereen zich kan verzekeren. Dit past in het bredere streven van het kabinet om toe te werken naar een situatie waarin niet instituties en kosten bepalend zijn voor de vorm waarin arbeid wordt aangeboden, maar de aard van het werk dat gedaan moet worden. Met een verplichte verzekering wordt ook afwenteling van kosten en risico’s op de samenleving verminderd.

Het kabinet vraagt sociale partners om hiervoor in overleg met vertegenwoordigers van zelfstandigenorganisaties in het begin van 2020 een uitvoerbaar en EMU-saldo neutraal voorstel uit te werken dat betaalbaar en voor iedereen toegankelijk is, met het oog op een kabinetsvoorstel voor de zomer van 2020. Het kabinet hecht hierbij aan de balans tussen het tegengaan van schijnzelfstandigheid en zorgen dat echte zelfstandigen ruimte hebben om gewoon hun werk te kunnen doen en hun ondernemerschap in te vullen. Het kabinet vraagt daarom of het in de rede ligt en uitvoerbaar is om een uitzondering voor deze verplichting te laten gelden, bijvoorbeeld als sprake is van beter passende arrangementen, zoals bijvoorbeeld in de agrarische sector gangbaar is.”

Het is kort. Lees het desnoods nog eens. Ik lees ‘Borgen dat iedereen zich kan verzekeren, betaalbaar en voor iedereen toegankelijk’. 

Op dit moment betaal ik iedere maand € 576,- voor mijn arbeidsongeschiktheidsverzekering. Die gaat na vier weken ziekte een bedrag uitkeren waarvan ik dan net kan leven. Dit is inderdaad een hoop geld en als ik dit bedrag de afgelopen tien jaren opzij had kunnen zetten, dan had ik nu een lekkere buffer gehad. Maar zo’n buffer is snel weg als je serieus arbeidsongeschikt raakt en jarenlang niet kan werken. Die verzekering heb ik niet voor een griepje of een gebroken been, maar voor het geval dat ik een akelige kanker krijg, een dwarslaesie of een andere slepende ziekte waardoor ik jarenlang niet kan werken. De kosten van zo’n verzekering kunnen omlaag als de groep verzekerden veel groter wordt. Van alle ZZP’ers heeft nu slechts 20 procent een AOV. Daar heb ik ook last van, omdat collega ZZP’ers (die weigeren stil te staan bij het grote risico dat zij nemen) minder kosten maken en zichzelf dus goedkoper kunnen aanbieden.

Er is op dit moment nog geen uitgewerkt voorstel. In het voorjaar van 2020 moeten belangenorganisaties met een concreet plan komen en daarna volgt er een kabinetsvoorstel op basis van dat advies. De angstverhalen die ik nu op social media lees zijn allemaal gebaseerd op peperdure en slechte private producten, maar er staat in de brief van het kabinet expliciet dat de premie betaalbaar moet zijn en dat niemand mag worden uitgesloten. Daarmee komt er dus ook een oplossing voor alle ZZP’ers die zich nu niet of nauwelijks kunnen verzekeren. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan een basisverzekering voor alle werkenden die niet onder de werknemersverzekeringen vallen. Het is een idee dat zelfstandigen hun ziekteperiode zelf moeten dragen (broodfonds, buffer of toch een verzekering), maar dat ze na een of twee jaar bij arbeidsongeschiktheid een basisuitkering krijgen. Dan hoeven deze onfortuinlijke ZZP’ers niet langer hun huizen op te eten. Als ik het goed gelezen heb is Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voorstander van een publieke uitvoering, bijvoorbeeld door het UWV. De ZZP’ers die een meer uitgebreide dekking willen, kunnen hiervoor dan zelf kiezen bij een private verzekeringsmaatschappij. 
In het Financieel Dagblad las ik een interessant stuk waarin zelfs werd geopperd om de premie van zo’n basisverzekering inkomensafhankelijk te maken, een percentage van het loon. Dan zou je er zelfs een verplichte regel van kunnen maken op de factuur van een ZZP’er, net als bij de BTW. Dat vind ik een heel interessant idee.

Kortom: Het is nu in ieder geval te vroeg om boos te roepen dat zo’n verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP’ers een slecht idee is. Voorlopig teken ik geen petitie en zeg dus zeker niet ‘nee’ tegen een verplichte AOV voor ZZP. Liever denk ik mee met belangenorganisaties en de politiek. Ze mogen me bellen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik wil reacties altijd eerst even lezen, voor ze op dit weblog worden geplaatst. Daarom kan het even duren voor een reactie wordt gepubliceerd. Ik plaats niet zomaar elke reactie. Het is mijn weblog, dus ik bepaal wat ik een goede reactie vind en wat niet. Als je het er niet mee eens bent, dan moet je lekker zelf een weblog beginnen.
Anonieme reacties zal ik extra kritisch bekijken.