Bijna dagelijks Googled wel iemand op het zinnetje "hoe word ik cameraman?" en wie dat doet komt al snel op deze site terecht (hier en hier), vandaar dat ik het weet. Lang leven de statistiekenpagina.
Er zijn nogal wat jongens en meisjes die dolgraag cameraman willen worden en ik kan ze geen ongelijk geven. Cameraman is het aller allermooiste beroep op aarde. Daar kan geen straaljagerpiloot, astronaut, dompteur of gynaecoloog tegenop. Niets is zo afwisselend en uitdagend. Dat hoef ik hier niet meer uit te leggen, toch?
Wat mij betreft is het volstrekt logisch dat hele drommen jongens en meisjes tegen hun decaan roepen dat ze het liefst cameraman willen worden. Zo'n beroepskeuzeadviesmeester gaat zoeken en vindt niet echt een geschikte opleiding. De hogere of lagere cameraschool bestaat niet. Je hebt de elitaire filmacademie, wat slappe aftreksels, een paar mbo opleidingen en duurbetaalde cursussen, maar televisiecameraman word je niet op school. Vraag maar aan mijn collega's! Je kan op elke opleiding een bodempje leggen. Ik adviseer de wannabee cameraman eerder om voor de broodnodige algemene ontwikkeling geschiedenis te gaan studeren, psychologie, politicologie of journalistiek. Daarnaast moet je gepassioneerd aan de slag met alles wat een lens heeft.
Cameraman is geen beroep; het is een roeping. Je moet vlieguren maken. Doen, doen, doen! Dat kan thuis met de homevideo van je vader, bij lokale omroepen en als je geluk hebt mag je stage lopen bij een regionale zender. Wie slim is zoekt een baantje bij een facilitair bedrijf. Beginnen als runner, assistent, kabelsleper, statiefdrager of uitgiftemedewerker. Leer de mensen kennen en zorg dat zij zien hoe graag je verder wilt komen. Creëer je eigen kansen op basis van enthousiasme en doorzettingsvermogen, geef nooit op en ben er permanent mee bezig.
Je moet dag en nacht initiatief tonen om een beetje op te vallen. De concurrentie is moordend en de markt is momenteel behoorlijk verzadigd. Het zal er de komende jaren in Omroepland waarschijnlijk niet beter op worden. Je moet óf spotgoedkoop zijn óf beschikken over veel talent en een ijzersterke wil.
Wat mij steeds vaker opvalt is dat veel jongeren er zo makkelijk over denken. Ik zie gasten, heel dicht bij het vuur, die wereldkansen verkwanselen, omdat ze het bijvoorbeeld belangrijker vinden om een potje te Xboxen met vrienden. Ze geven de tandarts voorrang of laten het afweten wegens de verjaardag van een vage achterneef. Brug open, autopech, weeralarm. Figuren dus die niet doorlopen als de bal voor open doel ligt.
De jeugd van tegenwoordig.
Ik hoor het mezelf zeggen en weet dat ik definitief een oude lul geworden ben. Het zal wel, maar het valt op dat jongeren anno 2011 steeds vaker denken dat het allemaal vanzelf gaat. Ze roepen een paar keer dat ze cameraman willen worden en gaan er vervolgens vanuit dat het door de decaan, een leraar, stagebegeleider of eventueel hun ouders geregeld wordt. Als het even niet komt aanwaaien kijken ze in eerste instantie niet naar zichzelf, maar bozig naar de stagebegeleider of leraar.
Ik kom met regelmaat jonge mensen tegen die wel zeggen dat ze graag verder willen en nog veel moeten leren, maar er feitelijk niets mee doen. Die kijken naar hun leidinggevende of naar de planning en vragen zich af wanneer zij aan de beurt zijn om de leuke klussen te mogen draaien. Zich niet realiserend dat je tegenwoordig geen kansen krijgt, maar ze moet afdwingen. Je moet het zelf doen!
Ga oefenen, loop mee met klussen in je vrije tijd, hoor vakmensen uit die al bezig zijn met de programma’s die jij graag zou willen draaien. Fotografeer, kijk kritisch naar de tv en analyseer hoe beelden tot stand zijn gekomen. Als je er niet uit komt ga je op zoek naar de antwoorden op je vragen. Niet los laten tot je doel bereikt is. Stalk als een pitbull!
Maar je kan het ook niet doen. Je kunt ook gewoon lekker gaan patiencen op je PC. Even goede vrienden, maar val mij dan vooral niet lastig en word geen of gewoon een heel middelmatige cameraman. Vind ik ook prima.
je visie is mij uit het hart gegrepen.
BeantwoordenVerwijderenik heb b.v. kabeljongens zonder opleiding maar met passie voor het vak uitstekende cameramensen zien worden. dus niet lullen maar poetsen!
ik ben nu bezig met de opleiding Audiovisuele vormgever en animatie op de mediacollege en probeer daar meer te leren over alles en nog wat van camera's. ik zit nu in de eerste jaar en heb al heel wat geleerd. maar ik weet niet wat ik moet doen als ik de opleiding heb afgerond. ik kan al proberen te gaan werken en dan praktijkisch beter worden of ik ga verder naar HBO opleiding journalistiek in Utrecht. Maar ik kijk wel na die 4 jaar, want mischien ligt mijn roeping toch ergens anders.
BeantwoordenVerwijderenCameraman (en videoeditor) is inderdaad een wereld beroep. Een goede cameraman heeft passie voor zijn werk. En zo's gepassioneerde creatieveling zal ook waarschijnlijk nooit zeggen: ik ga werken... maar "Ik ga draaien". Iets wat op mij meer overkomt als "ik ga spelen". Ja, ook ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt. Voor mij is het een soort graadmeter om te zien dat ik aan vakantie toe ben als ik het teveel op werk vind gaan lijken :-)
BeantwoordenVerwijderenOp school kon ik vroeger moeilijk meekomen vanwege het feit dat ik ADD heb. Dat was toen nog niet bekend. Maar dat is een heel ander verhaal. Via via ben ik ooit gaan meelopen als geluidsman. Ik had niet veel in te brengen. Maar ik kon flink observeren hoe een TV programma tot stand komt.
Nu ben ik dus al bijna 20 jaar ben ik werkzaam in het TV wereldje. Ooit parttime begonnen als geluidsman toen ik eigenlijk nog op school zat. En nu een slordige 15 jaar cameraman en video editor.
Een opleiding kan handig zijn. Maar gelukkig is het in deze branche nog steeds mogelijk om door te groeien. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat je geen cameraman bent als je weet waar de knoppen op je camera zitten, waar de lens zit, en als je weet hoe je het woordje TV kan spellen ;-)
Het is te leren. Maar komt ook zeker veel gevoel bij kijken.
Inderdaad is het zo dat je veel van vakmensen kan leren. Een kruiwagen is dan erg handig. Maar soms lastig te vinden. Maar zodra je passie hebt om mooie dingen te maken kan je al een heel eind komen.