donderdag 12 maart 2009

hoe word je cameraman? - stap 2

Hilversum. Het sollicitatiegesprek. 
Nu ik freelance ben verwacht ik niet dat ik nog mag aanschuiven bij sollicitatiegesprekken. Die zullen in 2009 sowieso minder plaats vinden bij facilitaire bedrijven, vrees ik. Jammer, want het ondervragen van wannabe cameramensen is een van mijn favoriete bezigheden. De afgelopen jaren heb ik er heel wat voorbij zien komen. Grote talenten en types die genadeloos door de mand vielen. Op basis van al die gesprekken kan ik wel een paar tips geven.
Weet wat je komt doen! Dat lijkt een inkopper, maar je wil niet weten hoe vaak mensen onvoorbereid op sollicitatie gaan. Het is handig om vooraf drie minuten stil te staan bij het feit dat je een sollicitatiegesprek gaat voeren. Zorg er wel voor dat die drie minuten niet de reden zijn waardoor je te laat komt. Dat is in principe dodelijk. 
Check bij welk bedrijf je aan tafel zit, liefst met wie en weet wat dat bedrijf doet. Hoe moeilijk kan het zijn? Lang leve Google. Je moet weten voor welke klanten zij werken. Het is slim om iets gezien te hebben van de vaste programma’s die het bedrijf in kwestie draait. Het is slordig als zij tegen je zeggen dat ze NOVA draaien en dat jij geen idee hebt...
Ik verzin dit niet. Het komt regelmatig voor. Er zijn jongens die dolgraag cameraman willen worden, maar die de indruk wekken dat ze nog nooit televisie hebben gekeken. Ongeveer zes van de tien camerasollicitanten heeft geen antwoord op de vraag wat zijn favoriete televisieprogramma is. Ze kunnen niet één programma noemen waar ze in de toekomst graag voor willen draaien. Vaak reageren ze alsof er een strikvraag wordt gesteld als je vraagt: Welk televisieprogramma staat bovenaan jouw verlanglijstje?
Elk antwoord is goed. Het gaat er om dat je een idee hebt. Zeg iets over je aspiraties. Er is niks op tegen wanneer iemand eerlijk toegeeft dat hij verslingerd is aan nieuws en daarom graag Journaalcameraman wil worden. Mits hij de ambitie heeft om het niveau van de gemiddelde nieuwsjager op te krikken.
Als sollicitanten voor de functie cameraman iets noemen, is het de laatste jaren meestal RTL Travel. Niet origineel, maar op zichzelf begrijpelijk. Jonge honden willen nou eenmaal graag op vakantie. Het wordt pas pijnlijk als je daar op doorvraagt. Dan blijkt dat ze vaak geen idee hebben. Schrikbarend veel dromers weten totaal niet hoe zo’n programma wordt gemaakt en wat erbij komt kijken. Het gaat dus om het reizen en in mindere mate om het filmen... Jammer!
Ik zelf zit gelijk op het puntje van mijn stoel als een jonge cameraman zegt dat hij graag voor het programma ‘Vaders en Zonen’ van Hugo Borst wil draaien. Dat hij likkebaardend naar ‘Wie is de Mol?’ kijkt of dat de filmpjes in ‘Holland Sport’ zo knap geregisseerd zijn. Iemand die sport wil draaien om zijn techniek te ontwikkelen heeft bij mij al snel een streepje voor. Net als de cameraman die respect heeft voor zijn collega’s die in de studio van Goede Tijdens staan en onder grote druk moeten presteren. 
Het afgelopen jaar was één sollicitant zo slim om gelijk tegen mij te zeggen dat hij The Phone geweldig vond... De slijmbal had natuurlijk groot gelijk én zijn huiswerk goed gedaan. Hij zit nog in de wachtkamer.
Nog één belangrijke tip: Lieg nooit! Opscheppers vallen door de mand. Zo heb ik ooit een jongen uitgenodigd die op zijn CV had staan dat hij voor RTL Formule1 had gedraaid. Toevallig weet ik precies wie dat de afgelopen tien jaar hebben gedaan en ook bij navraag bleek zijn naam volkomen onbekend. We hebben hem door de mand laten vallen, tegen de lamp laten lopen en uiteraard keihard afgewezen.

3 opmerkingen:

  1. "We hebben hem door de mand laten vallen, tegen de lamp laten lopen en uiteraard keihard afgewezen."

    Leuk format! Meteen registreren graag!

    En ja, de filmpjes in Holland Sport zijn de mooiste die de hele week op tv zijn. Muziek altijd goed, mooi diafragma-geneuzel en dito licht. Eigenlijk precies datgene wat ik mooi vindt om te fotograferen, maar dan met bewegend beeld.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik hoop dat je bij je "ondervragingen" streng doch rechtvaardig bent geweest.
    Ik had altijd gesprekken en dat had ook altijd een prima resultaat....

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Henk:
    Ondervraging is wellicht niet de juiste woordkeuze. Volgens mij voer ik ook altijd gesprekken...
    Ik ben niet het type dat valkuilen graaft of mensen onder druk wil zetten. Geen strikvragen.

    BeantwoordenVerwijderen

Ik wil reacties altijd eerst even lezen, voor ze op dit weblog worden geplaatst. Daarom kan het even duren voor een reactie wordt gepubliceerd. Ik plaats niet zomaar elke reactie. Het is mijn weblog, dus ik bepaal wat ik een goede reactie vind en wat niet. Als je het er niet mee eens bent, dan moet je lekker zelf een weblog beginnen.
Anonieme reacties zal ik extra kritisch bekijken.